fallback

Цените на жилищата на Острова отбелязват шести пореден спад през октомври

Потенциалните купувачи също намаляват заради несигурната икономическа обстановка, показват данни на Hometrack

10:30 | 31.10.11 г.

Цените на жилищата във Великобритания са отбелязали спад за шести пореден месец през октомври, а забавянето на пазара в Лондон вероятно ще ускори темпото на понижение през идните месеци, обяви компанията за изследвания на пазара на имоти Hometrack Ltd., цитирана от Bloomberg.

Средната цена на жилище на Острова за месеца е намаляла с 0,2% спрямо септември и с 2,8% на годишна база. За сравнение, през септември беше отчетено месечно понижение на цените от 0,1% и годишно - от 3,5%.

Продължава да намалява и броят на потенциалните купувачи, регистрирани от брокерите на недвижими имоти в страната. През октомври, за трети пореден месец, посредниците отчитат спад на потенциалните купувачи от 0,2% спрямо септември.

"Все по-силните опасения на потребителите за бъдещата икономическа обстановка започват да засягат пряко цените на жилищата", коментира Ричард Донъл, директор на отдела за изследователски дейности в Hometrack. "Ясно е, че купувачите се отдръпват от пазара заради слабото потребителско доверие и опасенията за бъдещето на икономиката и финансите на техните домакинства".

Цените в Лондон остават без промяна, след като през последните месеци те регистрираха "ръстове над средните", съобщи още Hometrack. Очакваното забавяне в столицата на Острова обаче "ще има отрицателен ефект върху промените на цените в национален мащаб през идните месеци", допълва Донъл.

Очаква се безработицата във Великобритания да продължи да расте през следващите пет години, съобщи междувременно Центърът за икономически и бизнес изследвания в Лондон. Според организацията ръстът на безработицата ще се движи основно от повишението й в Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Североизточна Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 30.08.22 г.
fallback