fallback

Добри резултати за офис пазарите в Европа въпреки икономическите проблеми

Обемът на отдадените под наем офиси на Стария континент е нараснал през третото тримесечие, като брутното усвояване е в размер на 2,9 млн. кв. м

15:47 | 28.10.11 г.

Общите нива на усвояване на офиси под наем в Европа са продължили да се подобряват през третото тримесечие на 2011 г. въпреки колебанията при цените, сочи изследване на Jones Lang LaSalle, цитирано от онлайн изданието Europe Real Estate.

Наемите на първокласни офиси за периода са нараснали в Стокхолм и Хага (с по 2,4%), Хамбург (2,2%) и Милано (1,9%), въпреки че тези повишения са компенсирани от спадовете в Брюксел (-3,2%), Дъблин (-3%), Мадрид (-1,9%) и Единбург (-1,8%). Въпреки тези промени индексът на компанията за европейските офиси остава непроменен.

Офис наемите на пазарите в Централна и Източна Европа са стабилни спрямо предходното тримесечие като отражение на положителното търсене.

Въпреки опасенията относно икономическото състояние на Европа обемът на отдадените под наем офиси на Стария континент е нараснал през третото тримесечие на 2011 г., като брутното усвояване е в размер на 2,9 млн. кв. м, или с 6% над равнищата от второто тримесечие и с 16% повече на годишна база.

Според Бил Пейдж, който оглавява службата за изследвания на пазара във Великобритания, Европа, Близкия изток и Азия в Jones Lang LaSalle, "търсенето в Европа се колебае. През първите три тримесечия на 2011 г. усвояването на офис площи в Лондон спадна с 40%, докато в Берлин, Мюнхен и Стокхолм бе регистриран силен ръст. В Централна и Източна Европа данните за третото тримесечие са с 29% над тези, отчетени през същия период на миналата година".

"Приключването на строителството на нови офиси в Европа също остава ниско. През първите три месеца на 2011 г. са били завършени 2,3 млн. кв. м, или с 45% под средните нива за последните десет години. Недостигът на качествени площи продължава да е проблем на много пазари", твърди експертът.

Обемът на преките инвестиции в бизнес имоти в Европа продължава да се възстановява, като от началото на годината той е с 21% по-голям в сравнение със същия период на 2010 г. Германия (+79%), Скандинавия (+60%) и Франция (+26%) отчитат добри резултати, наред с Централна и Източна Европа, включително Русия (+150%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 20.08.22 г.
fallback