fallback

Прогнозират най-големия спад на жилищните цени на Острова от срива през 2008 г.

Цените на жилищата във Великобритания ще паднат с 5% през 2012 г., изчисляват от агенцията за недвижими имоти Knight Frank

18:34 | 27.10.11 г.

Цените на жилищата във Великобритания ще паднат с 5% през 2012 г., тъй като купувачите са възпрепятствани от съкращенията в държавния сектор, нарастващата безработица и ниския ръст на заплатите, прогнозира агенцията за недвижими имоти Knight Frank LLP, цитирана от Bloomberg.

Спадът ще е първият от 2008 г., а растежът няма да се възобнови преди 2014 г., когато цените ще се покачат с 1%, гласи доклад на базираната в Лондон компания. При последния срив на пазара през 2008 г. цените на жилищата в страната паднаха с 14,7%. Според Knight Frank догодина най-остри ще са пониженията в Уелс - с 6,7%, Шотландия и Североизточна Англия - с по 5,9%.

Средните цени на жилищата в Лондон ще намалеят с 3,7% догодина, което ще е най-слабото понижение в страната. Луксозните имоти в центъра на столицата пък ще поскъпнат с 5%, а жилищата в квартали като Найтсбридж, Мейфеър и Кенсингтън ще останат почти без промяна през 2013 г., преди да поскъпнат с 4% през 2014 г., прогнозират консултантите.

"Пазарът в Лондон е облагодетелстван от слабия паунд и ръста в световните портфейли, търсенето на възможности за международно образование и търсенето на активи, които да послужат като "убежище" на фона на неотдавнашните геополитически проблеми", според Knight Frank.

Броят на къщите и апартаментите, продадени за над 5 млн. паунда, е нараснал до 262 от 200 през първите девет месеца на годината, сочат данни на базираната в Лондон компания за недвижими имоти Savills Plcs.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 0,6% през второто тримесечие на годишна база спрямо 1,6% за първите три месеца на годината, след като правителството предприе най-големите съкращения от Втората световна война насам, за да намали бюджетния си дефицит. Безработицата пък се е покачила до 15-годишен максимум от 8,1% за трите месеца до края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 28.08.22 г.
fallback