fallback

Пазарът на частни квартири за почивка във Великобритания расте

Туристите на Острова предпочитат да спестят от разходите за хотел и да си наемат за периода на ваканцията стая в частно жилище или цял имот

17:53 | 27.10.11 г.

Пестеливи туристи са в основата на растежа на частния пазар на наеми на ваканционни жилища във Великобритания,  сочат резултатите от изследване на нов уебсайт за настаняване на туристи, цитирано от онлайн изданието PropertyWire.

Броят на туристите, посетили Великобритания, е нараснал до 8,3 млн. души през второто тримесечие на 2011 г. в сравнение със 7,8 млн. души преди година, което е повишение със 7,4%.  Повечето от тях са от САЩ и Европа, където икономиките са в криза.

Въпреки че икономическите проблеми очевидно не пречат на хората да пътуват в чужбина, тя със сигурност засяга обема на средствата, които те са готови да похарчат по време на отпуските си. Това на свой ред води до ръст на броя на туристите, които резервират частни квартири вместо хотели, сочи проучването на WhereToSleep.co.uk.

Броят на резервациите на частни квартири за почивка във Великобритания е нараснал с 8,5% през последните пет месеца. Средната цена за нощувка в стая в страната е 55 паунда, докато в хотелите в момента цените се движат около 83 паунда.

"Въпреки мрачните икономически изгледи отпуските все още са изключително важни за хората. Те не искат да се откажат напълно от годишната си почивка, а вместо това търсят начини да намалят разходите си, когато са в чужбина", обяснява Радек Добролечки, директор на WhereToSleep.co.uk.

"В същото време собствениците на жилища търсят начини да изкарат малко пари, за да покрият разходите си, и все по-често решават краткосрочно да отдадат под наем свободните си стаи или пък цели имоти на хора, дошли на почивка. Цените им са много по-ниски от хотелските, а в същото време туристите имат възможност да изпитат живота извън традиционните туристически места", допълва той.

Подобна тенденция се наблюдава и сред британските туристи, пътуващи в чужбина. През второто тримесечие на 2011 г. броят на британските поданици, пътували в чужбина, е нараснал с 5,2% спрямо същия период на миналата година - близо 14,4 млн. души в сравнение с 13,7 млн. души.

В независимо изследване на One Poll сред близо 2 000 британци 50,6% от анкетираните отговарят, че цената на нощувките е най-важният фактор при решението им къде да отседнат, за разлика от 18%, които твърдят, че чистотата е най-важна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
fallback