fallback

Възстановяването на Турция след земетресението ще струва 2,2 млрд. долара

Цената на строителството на 500 апартамента достига около 20 млн. долара, а в региона ще трябва да бъдат построени над 80 хил. сгради с площ поне 6 млн. кв. м

14:48 | 26.10.11 г. 2

Възстановяването на жилищния фонд и инфраструктурата след земетресението в турската провинция Ван ще изисква инвестиции от 2,2 млрд. долара, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на предварителни разчети на експерти и изпълнители.

В региона ще трябва да бъдат построени 80 000 сгради с обща площ най-малко 6 млн. квадратни метра.

Редица строителни компании вече обявиха готовността си да започнат възстановяването на жилищните сгради. Според президента на една от тях Фикрет Инан цената на изграждането на около 500 апартамента ще достигне около 20 млн. долара.

Междувременно турска строителна асоциация обяви готовност да засели останалите без дом семейства в съседни провинции. Всяка от фирмите, членуващи в асоциацията, може да предостави за една година обзаведени жилища за 50 семейства в Истанбул, Измир и други райони на страната, докато във Ван не бъдат построени нови апартаменти за тях.

Според оценките на специалисти голяма част от разрушените сгради във Ван са били построени без спазване на нормите за сеизмологична устойчивост. Във връзка с това правителството е подготвило редица решения и санкции, за да не се случва подобно нещо и в бъдеще заради желанието за намаляване на разходите за строителство.

В момента жителите на провинцията, останали без дом, живеят на палатки и дори хора, чиито къщи не са пострадали, се страхуват да се върнат да живеят в тя.

По данни на турското Управление при извънредно положение към правителството от 23 октомври насам в региона са регистрирани над 400 вторични подземни трусове с магнитуд 2,2-5,5 бала по скалата на Рихтер.

По официални данни при земетресението са загинали 459 души, а ранените са 1 352-ма. Броят им обаче може да нарасне, тъй като разчистването на развалините продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
fallback