fallback

Завършените офиси в Европа ще намалеят до 13-годишен минимум през 2011 г.

От началото на годината до края на септември са построени 2,3 млн. кв. м нови офиси, до края на декември ще бъдат завършени едва 3,6 млн. кв. м

13:39 | 26.10.11 г.

Завършените офис площи в Европа през 2011 г. ще намалеят до най-ниското ниво от 13 години насам, прогнозира консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитирана от Ройтерс. Тенденцията се дължи на отложените и прекратени проекти заради кризата, поясняват от компанията.

Данни от доклад на JLL показват, че до края на годината в Европа ще бъдат завършени 3,6 млн. кв. м първокласни и второкласни офис площи, което е най-ниско ниво от 1998 г.

Проучване на компанията в 23 европейски държави пък показва, че от началото на годината до края на септември са построени 2,3 млн. кв. м нови офиси.

Ръст на завършените офиси глобалният консултант очаква през 2013 г. Тогава ще бъдат построени 6 млн. кв. м. Потенциалните клиенти обаче все по-бавно ще взимат решение за покупка или наем на нов офис, което може да се отрази и върху реализацията на проектите дотогава, заключават от компанията.

„Заради тежките икономически условия все по-малко вероятно е предприемачите да започнат нови проекти, още повече, че все още има ограничения, свързани с финансирането им“, коментира Бил Пейдж от звеното за пазарни проучвания за Великобритания и Европа на JLL.

Дълговата криза пък принуждава все повече компании да преосмислят плановете си да се преместят в нови офис сгради. Тази тенденция е особено отчетлива за Централен Лондон, пише още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 19.08.22 г.
fallback