fallback

Moody's отчете ръст на цените на бизнес имотите в САЩ през август

От компанията не очакват "значително" повишение на цените в краткосрочен план

17:01 | 25.10.11 г.

Цените на бизнес имотите в САЩ са нараснали за четвърти пореден месец през август, сочат данни на Moody's Investors Service, цитирани от Bloomberg.

Индексът на компанията REAL Commercial Property Price Index се е покачил с 2,4% спрямо юли, а на годишна база повишението е със 7,2%. В сравнение с най-ниската стойност след пика през април, увеличението е с 15%.

Moody's не очаква "значително" повишение на цените в краткосрочен план, тъй като кредитирането на базата на ипотечни ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, се забавя, а търсенето на неусвоени площи продължава да отслабва. През третото тримесечие са сключени сделки за бизнес имоти на обща стойност 49,8 млрд. долара спрямо 58,5 млрд. долара за предходните три месеца, съобщи миналата седмица базираната в Ню Йорк изследователска компания Real Capital Analytics Inc.

"Налице е повече предпазливост", твърди Робърт Бах, главен икономист на брокерската компания Grubb & Ellis Co. "Инвеститорите като цяло са малко по-внимателни, включително инвеститорите в бизнес имоти", допълва той.

Делът на "проблемните" продажби, т.е. продажбите, включващи актив, чийто собственик е в неплатежоспособност, възбрана или фалит, е 21,7%, което е най-ниското равнище от януари 2010 г.

При други индекси за цени на бизнес имотите в САЩ е налице забавяне. National All Property Type Composite Index на компанията за данни за сектора на недвижимите имоти CoStar Group Inc. се е понижил с 0,5% през август на месечна база и с 3,6% на годишна база. Спрямо пика от 2007 г. той е по-нисък с 34%.

Според компанията Newport Beach пък цените на бизнес имотите са останали без промяна през септември спрямо август, а на годишна основа те са нараснали с 15%. В сравнение с пика от август 2007 г. цените са намалели с 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
fallback