fallback

МВФ предупреди за опасност от "прегряване" на пазара на имоти в Китай

Икономист на фонда смята, че има нужда от още време, за да сработят мерките на правителството за охлаждане на пазара

14:48 | 25.10.11 г.

За опасност от прегряване на китайския пазар на имоти предупреди Международният валутен фонд (МВФ), ако Пекин не насърчи финансовите институции да разширят опциите за спестяване на домакинствата, пише Property Wire.

Поскъпването на жилищата е концентрирано в големите и средни градове на страната като Пекин, Шанхай, Шънджън, Тиендзин и Ханджоу.

Икономистът от фонда Ашвин Ахуя допълни, че няма убедителни доказателства за формирането на балон, ако се гледат определени крайбрежни райони или вътрешните големи градове. Точно обратното обаче може да се каже за пазарите на имоти в Шанхай и Шънджън.

Той добави, че е необходимо време, преди мерките за охлаждане на пазара да сработят. Въпреки че получаването на трета ипотека е практически невъзможно в момента, има достатъчно китайци, които разполагат със свободни средства и използват имотите като инвестиционен инструмент. Те са готови да платят дори повече, но да притежават още едно жилище.

„Това е основният двигател на пазара на имоти в Китай през последните 10 години. Хората виждаха само растеж, затова е обяснимо, че си мислят за безоблачно бъдеще, тъй като не са преживели спадове. А когато се очаква висок растеж на цените, хората излизат на пазара“, коментира Ахуя.

„Правителството ясно показа безпокойството си и се опита да ограничи ръста на цените на имотите. Мисля обаче, че по-важният тест за властта в Китай ще бъде дали те ще осигурят устойчив жилищен пазар, така че хората да не пострадат от големи загуби в бъдеще“, допълни икономистът от МВФ.

През лятото Пекин обяви нови мерки за затягане на имотния пазар. Повишиха се изискванията за отпускане на кредит за строителство на бизнес имоти, удължи се матуритетът на заемите, отпускани на строителни компании, както и се спря отпускането на нови кредити на строителите, така че те да могат да изплащат дълговете си. Китай се концентрира особено върху рисковете при бизнес имотите заради концентрацията на спекулативни капитали в сектора.

Актуалната статистика показва, че цените на жилищата в страната продължават да забавят ръста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 18.08.22 г.
fallback