fallback

Пазарът на луксозни имоти във Франция и Великобритания е незасегнат от кризата

Въпреки кризата продажбите на луксозни имоти в двета страни нарастват, казват брокери

16:33 | 24.10.11 г.

Монте Карло. Снимка: sxc.hu

Когато икономиката е в криза, богатите започват да купуват все по-големи къщи, пише британският вестник The Guardian.

След като продажбите на жилища на стойност над 1 млн. паунда в Лондон достигнаха рекордни нива след пика от 2007 г., агенцията за луксозни недвижими имоти Knight Frank, сред чиито клиенти са Кейт Мос и Свен Горан-Ериксон, обяви солидна печалба.

Търговците във Франция също регистрират ръст на продажбите на луксозни имоти. От Sotheby's съобщиха, че продажбите на престижни имоти във Франция и Монако са скочили с 28% през третото тримесечие на тази година спрямо предходното.

Икономическите неволи сякаш не засягат пазара на първокласни имоти в Лондон. Според Knight Frank цените в центъра на британската столица са нараснали с 9%, докато наемите са се покачили със 17%. Обемът на сделките пък се е възстановил до равнищата отпреди срива.

Неотдавна компанията обяви, че за годината, завършила през март, оборотът й е нараснал със 7% до 308 млн. паунда, а печалбата преди облагане с данъци се е повишила с 10% до 102 млн. паунда.

От фирмата потвърждават, че бумът не е повсеместен, като единствените, харчещи пари за имоти в момента, са богатите. "Заради продължаващата икономическа криза резултатите в Лондон не обхващат цялата страна,... въпреки че все пак има силни продажби на къщи в провинцията в някои райони", твърдят от Knight Frank.

Подобна тенденция се оформя и във Франция, където пазарът на луксозни имоти се радва на оживление въпреки безработицата от 9,5%.

Sotheby's обяви засилена активност при продажбите "въпреки спада на световните фондови борси през август 2011 г., обезпокоителните икономически резултати и дълговата криза в Европа и Америка". Компанията е осъществила 130 продажби на обща стойност 113 млн. евро. "Това е много силен резултат, като се имат предвид икономическите проблеми в момента", казва Александър Крафт, който оглавява Sotheby's International Realty France в Монако.

"Всъщност като че ли кризата в еврозоната и забавянето на световната икономика не са повлияли особено на пазара на луксозни имоти във Франция. Разбира се, някои купувачи се колебаят, но по-голямата част стигат до сделка. Като цяло можем да кажем, че купувачите вече не се тревожат толкова в сравнение с предишни години", казва той.

Разбира се, на този пазар значение има не само размерът - става въпрос и за престиж. Един от луксозните имоти на пазара в момента е имение във френската Ривиера, където 24-годишната Бриджит Бардо се мести да живее след развода си с филмовия режисьор Роже Вадим. Имотът се продава за 8,5 млн. евро.

От Sotheby's съобщиха, че за оставащите три месеца от годината вече са планирани над 30 сделки, всяка една на стойност над 1 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 02.09.22 г.
fallback