fallback

Къде държавата продава земя за над 10 млн. лв.?

Това е стойността на изтъргуваните днес поименни компенсационни бонове, а само те от всички компенсаторни инструменти могат да се използват при плащания в търгове за държавна земя

17:03 | 21.10.11 г. 4

Къде ли държавата продава земеделска земя за над 10 млн. лв., се пита човек, гледайки изтъргуваните днес поименни компенсационни бонове (ПКБ) за 30,3 млн. лв. номинал с пазарна стойност 10,3 млн. лв.

Текущата цена е 34 ст. за 1 лев номинал. За последните 3 месеца тя се е повишила с 19%, а за последната година - със 75%.

Че някъде има търг за държавна земеделска земя е видно от цената на другите компенсаторни инструменти (жилищните компенсаторни записи и компенсаторните записи), която е едва 20 ст. за 1 лв. номинал, или с над 40% по-ниска.

И трите инструмента (компенсаторните записи - КЗ, жилищните компенсаторни записи - ЖКЗ и поименните компенсационни бонове - ПКБ) могат да се използват в плащания по приватизационни договори. При плащания в търгове за държавна земя обаче могат да се използват само поименни компенсационни бонове. Компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи намират приложение при плащания на лихви по ЗУНК задължения. Специално приложно поле на жилищните компенсаторни записи е и изплащане на номиналната им стойност (1 лв.) за първособствениците, от които реституцията след 1990 г. е отнела жилище, закупено в периода 1945-1989 г. Това приложно поле е известно като поправката „Корнезов“.

Според източници на Investor.bg предстои търг за земи в област Перник, но качеството на предлаганите земи не е добро и не може да предизвика търсене на ПКБ с номинал 30,3 млн. лв.

Сред пазарните участници има и слух, че ПКБ се търсят за приватизацията на Булгартабак холдинг АД (сделката вече е финализирана). Но това е невъзможно по ред причини. Първо, дял от БТХ не е предвиден за приватизация с непарични средства. Второ, по принцип при приватизация срещу непарични средства се приемат също КЗ и ЖКЗ, които сега са доста по-евтини и всеки купувач в приватизационна сделка би си взел от тях. Така стана при приватизацията на Промишлено строителство - холдинг ЕАД, където приватизационния купувач си купи от по-евтините КЗ и ЖКЗ. Трето, парите за Булгартабак холдинг вече са платени в парични средства и акциите бяха прехвърлени още миналата седмица.

Възможно е и търг за земеделски земи все още да не е обявен, но някой да знае за него и да се приготвя с покупка на ПКБ. Така при обявяването на търга конкурентите му за земеделските парцели ще трябва да наддават за ПКБ и да повишат цената на този инструмент, с което ще им стане сравнително неизгодно да наддават за парцелите спрямо вече запасилия се с ПКБ купувач.

Тъй като ПКБ са разпръснати сред десетки и стотици хиляди наследници е много трудно да се събере голямо количество за кратко време без цената да бъде повишена значително.

Непрозрачната продажба на земеделски земи е постоянна практика в Министерството на земеделието, за която Investor.bg е писал неколкократно. При липсата на информация държавата продава земите си без конкуренция, тоест евтино.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 08.09.22 г.
fallback