fallback

Към кои пазари на недвижими имоти се насочват британските инвеститори?

Париж, Берлин и скандинавските страни предоставят добри възможности за стабилни доходи от инвестициите в имоти в дългосрочен план

13:42 | 19.10.11 г.

Улица в Париж. Снимка: sxc.hu

Докато суверенните фондове и клиентите отвъд Океана се конкурират за всеки квадратен метър в Лондон, британските инвеститори в недвижими имоти се оглеждат за печеливши възможности от другата страна на Ламанша. Висококачествените жилищни и бизнес имоти с топ локации в Париж, Берлин и скандинавските страни могат да им осигурят едновременно и растеж на капитала, и стабилен доход.

Разликите между континенталните и англо-саксонските пазари на имоти обаче предоставят на британците не само примамливи възможности, но и крият сериозни капани, пише електронното издание CityWire.co.uk.

Париж е в топ 5 на безопасните дестинации за инвестиции в жилищни имоти. Подобно на Уест Енд в Лондон, за строителството във френската столица важат строги правила с цел защита на историческия център. Затова и предлагането на първокласни жилища е ограничено, а търсенето – постоянна величина.

Районът La Défense пък е подходящ за инвеститорите, които искат да получават доходи от наем на бизнес имоти. Трудностите по финансирането на предприемачите обаче предизвикат хроничен недостиг на първокласни офис площи. Все пак, връзката между наемите в Европейския съюз и индекса на потребителските цени превръща бизнес имотите във все по-желана инвестиция с цел защита от бъдеща инфлация.

Според Алекс Рос, който управлява паневропейския фонд за инвестиции в акции на компании за имоти на Premier Asset Management, Берлин е следващият основен пазар за британските инвеститори на Стария континент. „Оценките на имотите в Германия не помръднаха в последните 30 години, не се сринаха в кризата и не се повишиха по времето на балона“, коментира Рос. „Инвестициите в имоти в страната с цел доход са добре защитени срещу инфлацията в дългосрочен план. Освен това, в Берлин се наблюдава раздвижване за първи път от няколко години“, допълва Рос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
fallback