fallback

Съживяването на късите продажби на жилища в САЩ може да покрепи цените

Наблюдава се "рязка промяна" в готовността на банките да продадат даден имот на цена, дори по-ниска от баланса по ипотеката, за да избегнат възбрана

17:54 | 18.10.11 г. 4

Цените на жилищата в САЩ могат да получат подкрепа от един неочакван източник: съживяването на продажбите на имоти в просрочие, преди те да стигнат до етап на принудително изземване и продажба от страна на банките, пише Bloomberg.

Наблюдава се "рязка промяна" в готовността на банките да продадат даден имот на цена, дори по-ниска от баланса по ипотеката, за да избегнат възбрана, казва Рон Пелтиър, президент и главен изпълнителен директор на втората по големина агенция за жилищни имоти в САЩ HomeServices of America Inc.

Сделките, известни като къси продажби, обикновено се осъществяват с отстъпка от около 20% за жилища, които не са иззети от банките, спрямо 40% за жилища, собственост на финансовите институции, според RealtyTrac Inc. Обемът на късите продажби е нараснал с 19% през второто тримесечие спрямо предходното, докато продажбите на жилища под възбрана са останали непроменени.

"Банките вече са много по-големи поддръжници на късите продажби", твърди Пелтиър. "Те са по-добър вариант за кредиторите, които генерират по-малки загуби, а освен това е по-добре и за собствениците на жилища, които биха избегнали психологическия стрес от евентуална възбрана".

"Има огромно натрупване на жилища със забавяне на вноските по ипотеките, а банките искат да намалят този запас", според Томас Попик, директор на отдела за проучвания в Campbell Surveys. "Те не искат да са собственици на жилища", допълва той.

Банките са по-склонни на къси продажби на фона на забавянето на възбраните, след едногодишното разследване на т. нар. "автоматично разписване", или придвижването на непроверени документи за лоши заеми. Те не само одобряват повече къси продажби, но го правят и по-бързо, свидетелстват данни на RealtyTrac. Все пак периодът, за който те се осъществяват, остава по-дълъг в сравнение с традиционните продажби. При една нормална сделка купувачът прави оферта за жилището и получава решението на собствениците му до дни, а понякога и часове. Получаването на отговор от банката за оферта за къса продажба може да отнема два и повече месеца.

Спадът на цените на жилищата доведе до ситуация, при която почти една четвърт от хората с ипотеки дължат на банките повече, отколкото е стойността на имота им към момента, според доклад на компанията за данни в сектора на недвижимите имоти CoreLogic Inc. Така нареченият отрицателен капитал пречи на собствениците да осъществяват традиционни сделки, защото при тях те биха платили разликата между оставащите им вноски по ипотеката и цената на продажбата.

Хората, осъществяващи къси продажби, могат да преговарят в банките за опрощаване на неизплатената част от ипотечния кредит, според Стив Бийд, адвокат от Калифорния, специализран в заеми със забавени плащания.

Банките започват да "се стягат" по отношение на късите продажби, твърди Камерън Новак, брокер от базираната в Калифорния компания Homefinding Centre. "Има подобрение през последните няколко месеца, а периодите за отговор стават малко по-кратки", заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
fallback