fallback

Лошите ипотеки в САЩ отново нарастват

Лошите ипотеки все още крият най-сериозния риск за всяка една американска банка, посочва финансовият директор на Citigroup

12:38 | 18.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Проблемите вече не са на високорисковия ипотечен пазар, а на стандартния, коментира анализатор. Снимка: sxc.hu

Опасенията за финансовото състояние на щатските домакинства нарастват, след като в понеделник Citigroup и Wells Fargo се присъединиха към JPMorgan Chase, като съобщиха за нов ръст на просрочените плащания по ипотечните кредити и кредитните карти в САЩ, пише Financial Times.

Очакваният спад при инвестиционното банкиране се отрази негативно на резултатите на банките през третото тримесечие, илюстриращи сътресенията на глобалните пазари.

Тримесечните доклади разкриват слабост и при потребителското банкиран. Статистиката за лошите ипотечни кредити разкрива, че рекордно ниските лихви по ипотеките в САЩ, наред с правителствените програми за модифициране на заемите, не са се оказали достатъчни, за да решат финансовите проблеми на голяма част на американските домакинства.

Общите приходи на Citigroup за третото тримесечие са се понижили с 8% на годишна база, а тези на Wells Fargo с 6%. След публикуването на резултатите в понеделник акциите на двете банки изгубиха 1,7% и 8,4% съответно. Вчера S&P 500 се раздели с 1,94%.

През третото тримесечие просрочените с повече от 90 дни кредити в основния портфейл с потребителски заеми на Wells Fargo, включително ипотечни заеми и кредитни карти, са се увеличили с 4% до 1,5 млрд. долара, отбелязвайки ръст за първи път от 2009 г. Новите лоши кредити остават без промяна – около 6,13%, след като се понижаваха през предходните три тримесечия. Банката увеличи провизиите си за застраховка срещу загуби от лоши потребителски кредити за първи път от две години.

„Икономическото възстановяване е по-бавно и е осеяно с повече сътресения, отколкото очакваха анализаторите“, казва Джон Стъмф, изпълнителен директор на Wells Fargo.

Citigroup обяви, че процентът на просрочените с повече от 90 дни ипотеки е нараснал до 3,88% през третото тримесечие от 3,87% през второто, отбелязвайки ръст за първи път от есента на 2009 г. Джон Герспач, главен финансов директор на банката посочва, че Citigroup отчита „повторни фалити“ по ипотеки, които са били модифицирани, за да станат по-достъпни. „Може скоро да станем свидетели на ръст на лошите ипотечни кредити, както и на нетни загуби при ипотечното банкиране“, казва той

Citi понижи резервите си за гарантиране на лоши кредити, но подчерта, че това се дължи на подобрение на ситуацията при кредитните карти, а не при ипотеките. Лошите ипотеки все още крият най-сериозния риск за всяка една американска банка, допълва Герспач.

Миналата седмица JPMorgan увеличи фондовете си за застраховка срещу загуби от лоши потребителски кредити до 2,3 млрд. долара от 1,9 млрд. долара през миналото тримесечие. JPMorgan обяви, че просрочията по гарантираните от правителството ипотеки за третото тримесечие са достигнали 9,5 млрд. долара от 9,1 млрд. долара през второто тримесечие и 9,2 млрд. долара за същия период на миналата година.

„Проблемите с ипотеките са безпрецедентни“, казва Джерард Касиди, анализатор на RBC Capital. „От 2009 г. темпът, с който намаляваха просрочените ипотеки, се забави чувствително, като през последните няколко тримесечия тази тенденция е дори още по-силно изразена“. Касиди посочва, че проблемите вече не са на високорисковия ипотечен пазар, а на стандартния.

Capital One, една от 6-те основни компании, издаващи кредитни карти в САЩ, съобщава за ръст на 30-дневните просрочия през юни и юли. „Фалитите по кредитните карти със сигурност ще се увеличат“, казва Джеймс Фридман от Susquehanna Capital Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 06.09.22 г.
fallback