fallback

Гърция може да използва имоти за обезпечение на нови облигации

Ново предложение може да предоставя решение за намаляване на гръцкия дълг до 50-60% от БВП спрямо очакваните 162% тази година

13:10 | 17.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Гърция може да използва държавни имоти като обезпечение за нови облигации с цел да привлече над 100 млрд. евро, според ново предложение.

Янис Стурнарас, директор на Фондацията за икономическо и индустриално проучване (IOBE), в събота каза, цитиран от Ройтерс, че планът е бил предложен на правителството. Този план ще помогне на страната да конвертира значителна част от държавния си дълг в нови облигации, обезпечени с държавни активи.

Наред с това той ще помогне на Гърция, която тази година очаква държавният й дълг да бъде около 162% от БВП и която бе изолирана от световните пазари на облигации, да понижи своя държавен дълг до 50-60% от БВП.

Стурнарас обяснява, че планът прилича на предложение от група финансови експерти в Германия. Единствената разлика ще бъде, че неговият план ще бъде управляван от Гърция и страната ще може да си върне собственост над активите във всеки един момент, в който изплати облигациите.

Предложението на Стурнарас може да предостави алтернатива на сценария, според който банките признават по-големи загуби от своите инвестиции в гръцки облигации в сравнение с 21%, предложени в момента.

„От всички предложени планове, които включват haircut (загуба, бел. ред) и са насочени към предотвратяване на фалит, ние смятаме, че именно тук може да бъде намерено решението. То трябва да дойде от използването на държавни имоти“, казва Стурнарас пред Ройтерс.

„Смятаме, че Европейският съюз трябва да търси решение в тази посока и не по опасни пътища, като голяма загуба, която смятаме, че (...) вероятно ще създаде опасни ситуации“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 09.09.22 г.
fallback