fallback

„Имотите призраци“ в Ирландия намаляват

Броят на просрочените ипотеки в страната обаче не спира да расте, повишавайки тежестта върху банковата система

13:07 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Визуализация: sxc.hu

Над една четвърт от т. нар. „имоти призраци“ в Ирландия, чието строителство бе замразено поради кризата, бяха завършени през последната една година.

Това оставя едва малко над 2 хил. жилищни проекта, които все още са в процес на развитие, пише Ройтерс, позовавайки се на нов доклад.

Спукването на огромния балон на пазара на имоти, който достигна своя връх през 2007 г., остави хиляди собственици на сгради да живеят при мизерни условия в занемарени, незавършени проекти, пише изданието.

След получаването на спасителната помощ от МВФ миналата година Ирландия бе похвалена за бързо въвеждане на ограничителни мерки и оздравителна банкова реформа. Въпреки това цените на имотите, които на някои места вече се бяха понижили с над 50%, продължават да падат.

Според проучването на Министерстово на градоустройството в момента в страната има 2066 недовършени проекта в сравнение с 2876 миналата година.

Над 7 хил. жилища в проектите, които бяха празни през 2010 г., сега се обитават.

Отделен доклад от тази седмица, цитиран от FT, показва „драматичен ръст“ на просрочията по кредитните ипотеки в Ирландия, като се предупреждава, че този тренд ще продължи поради ограниченията на бюджета, които продължават да засягат редица области от потреблението.

Към края на юни около 56 хил. ипотеки са били в просрочие от над 90 дни, което представлява около 7% от жилищните собственици. Други около 70 хил. кредита са били преструктурирани поради различни финансови трудности на домакинствата.

За разлика от САЩ обаче в Ирландия собственикът в затруднено положение не може просто да върне ключовете от имота. След като банката продаде отнетия имот под стойността на кредита, тя все още може да гони длъжника, за да си получи разликата, пише изданието.

Обявяването на фалит също не е вариант за отърсване от ипотечните задължения. В Ирландия процедурата по фалит отнема около пет години и предвид липсата на адекватно законодателство в областта на фалита на физически лица, ирландците не могат да избягат от ипотеката си по този начин.

Въпреки увеличените случаи на просрочия принудителните отнемания остават ограничени, като от септември 2009 г. досега те са по-малко от 1000. Това се дължи отчасти на огромния спад на цените на жилищата, поради който банките не могат да възстановят загубите си.

В момента няма пазар за продажба на имоти от страна на банки и за тях е по-добре жилищата да бъдат обитавани, отколкото да стоят празни и да губят своята стойност, обяснява Дейвид Дъфи, икономист от Института за икономически и социални проучвания.

Въпреки това просрочията не спират да растат, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 08.09.22 г.
fallback