fallback

Глобалните инвестиции в имоти с ръст от 36% за тримесечието

Преките инвестиции в имоти по света достигнаха 99 млрд. долара през третото тримесечие и 297 млрд. долара за първите девет месеца

10:19 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Визуализация: sxc.hu

Обемът на глобалните преки инвестиции в имоти достигна 99 млрд. долара през третото тримесечие на 2011 г., което е с 36% по-високо в сравнение със същия период на 2010 г., сочи проучване.

Инвестиционната активност отбеляза ръст от 43% през първите девет месеца с общ обем от сделки в размер на 297 млрд. долара, в сравнение с 208 млрд. долара година по-рано, се казва в доклада на Jones Lang LaSalle (JLL).

Въпреки подновените икономически проблеми и опасенията около държавния дълг сделките в Европа отчетоха ръст от 14% на тримесечна база и 38% в сравнение с третото тримесечие на 2010 г. Техният обем нарасна до 41 млрд. долара.

Значително увеличение отчете най-големият пазар в Европа Великобритания, отчасти благодарение на финализирани сделки, започнати през второто тримесечие. Германия, Франция, скандинавските страни, Полша и Русия също продължиха да привличат силен интерес.

Сделките в Азиатско-тихоокеанския регион бяха на стойност 20 млрд. долара, или с 8% повече в сравнение с второто тримесечие и 3% ръст на годишна база.

Северна и Южна Америка отчетоха забавяне през тримесечието с обеми по-ниски с 22% от изключително силното второ тримесечие. Инвестициите достигнаха 38 млрд. долара, с 60% повече от същия период на 2010 г.

“Фундаментите при имотите остават сравнителни силни и класът активи спечели атрактивност в сравнение с акциите и облигациите”, коментира Артур де Хааст, директор Международни капитали в JLL.

“Въпреки това дълговото финансиране се осигурява по-трудно в сравнение с година по-рано и очакваният интерес към второстепенните продукти се забави, тъй като инвеститорите се насочват към първокласните, добре отдадени продукти в конкретни пазари.“

Той коментира, че пазарът остава до голяма степен зависим от настроенията, което се характеризира с предпазливост, в резултат на което има забавяне на сделките и волатилност при транзакционните обеми в сравнение с предишните тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 11.09.22 г.
fallback