fallback

Все повече саудитци не могат да си намерят достъпно жилище

По-малко от 40% от саудитците притежават собствен дом, а търсенето на пазара на имоти продължава да изпреварва предлагането

14:31 | 12.10.11 г.

Саудитците, които живеят в една от най-богатите държави в света, все по-трудно могат да си позволят жилище на фона на кризата, предизвикана от урбанизацията и липсата на конкуренция в сектора на имотите, предаде AFP.

По-малко от 40% от саудитците притежават собствен дом, а търсенето на пазара на имоти продължава да изпреварва предлагането, което покачва цените и оставя малко възможности за закупуване или дори наемане сред семействата с ниски и средни доходи.

Неотдавнашно проучване, изготвено от конгломерата за строителство и недвижими имоти Binladin Group разкри, че богатото на петрол кралство ще се нуждае от 1 млн. нови жилища през следващите пет години.

През март крал Абдула нареди да бъдат построени 500 хил. жилища за срок от пет години, като отдели 66 млрд. долара за проекта, но МВФ заяви миналия месец, че са необходими повече мерки.

"За да се справи с проблема с достъпността на жилища, да намали цените на земята и увеличи предлагането на земя ... правителството трябва да отключи статичното предлагане на земя", заяви в доклад МВФ.

Според анализатори проблемът се корени в ултрабогаташите, които притежават огромни масиви земя в големите градове и покрайнините им, но не правят нищо с нея.

Саудитският икономист Исам ал-Замел твърди, че "този монопол над земята парализира пазара на жилища, където в момента имотите са освободени от данъци, а стойностите им нарастват експоненциално".

Замел допълва, че ако не се въведе някакъв данък за собствениците на земя, кризата ще продължи, тъй като за момента има малко стимули собствениците да строят имоти или дори да продават, освен ако не се появят кандидати, предлагащи висока цена.

Проблемът се усложнява още повече от бързата урбанизация и наплива от младежи. В Саудитска Арабия над 50% от населението е на възраст под 24 г., а през 2010 г. делът на градското население достигна 82% в сравнение с около 48% през 1970 г.

Докладът на МВФ потвърждава тази тенденция. "Демографските фактори и трудностите на пазара на недвижими имоти, както и продължаващата урбанизация, рязко засилиха търсенето на жилища през последните години", се казва в документа, според който между 2010 и 2014 г. кралството ще има нужда от около 1,25 млн. нови жилища.

Според Абдула ал-Ахмари, който оглавява комисията за недвижими имоти към Саудитската търговска камара в пристанищния град Джеда, жилищната криза се дължи на миграцията към градовете. Все пак той признава, че евентуална правителствена намеса би принудила собствениците на земя да преоценят инвестициите си.

"Жилищната криза е нов феномен, който се появи през последните 10 години заради хората, местещи се в градовете в търсене на работа и образование", твърди Ахмари.

"Правителствените планове за построяване на (нови жилища) и развитие на покрайнините на градовете обаче ще принудят земевладелците да продават на по-ниски цени", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 22.08.22 г.
fallback