fallback

Американците с мрачни очаквания за жилищните цени

Участниците в анкета на Fannie Mae очакват цените на имотите да паднат с 1,1% през следващата една година

14:10 | 11.10.11 г. 2

Очакванията на потребителите за цените на жилищата в САЩ значително са се влошили през септември, когато са регистрирани най-лошите прогнози от повече от година насам, сочи месечното проучване на ипотечната компания Fannie Mae, цитирано от Wall Street Journal.

Според данните участниците в анкетата очакват цените на жилищата да паднат с 1,1% през следващата една година, което е повече от понижението с 0,5%, прогнозирано през август, а освен това е и най-големия спад, прогнозиран до момента.

В същото време обаче потребителските очаквания за икономиката бележат леко подобрение, като броят на хората, според които икономиката на САЩ не върви в правилната посока е намалял с 1процентен пункт спрямо август до 77%.

Що се отнася до личните финанси, 19% от анкетираните са на мнение, че личното им финансово състояние ще се влоши през следващата година в сравнение с 22% при предишното проучване през август.

Все пак главният икономист на Fannie Mae Дъг Дънкан твърди, че потребителите продължават да показват изключително негативно отношение.

"Липсата на усещане за неотложност за закупуване на жилища, като се имат предвид очакванията за още спадове на цените на жилищата и ниските лихви по ипотечните кредити в комбинация с общия песимизъм за собствените им финанси и икономиката, не вещаят добри изгледи за възстановяване на жилищния пазар", предупреждава Дънкан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 26.08.22 г.
fallback