fallback

Падащата доходност по държавните облигации "гони" инвеститорите към имотите

Доходността от инвестициите в първокласни имоти в еврозоната е останала относително стабилна на фона на сътресенията на пазарите, посочва глобален консултант

12:12 | 11.10.11 г.

Разтварящата се ножица между лихвите по държавните облигации и доходността от инвестициите в първокласни недвижими имоти в Европа значително повишава атрактивността на имотите за инвеститорите, които търсят сигурни средносрочни и дългосрочни доходи.

Това пише в доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от електронното издание Europe-re.com.

Едно от последствията от сътресенията на финансовите пазари е спадът в доходността на смятаните за безопасни държавни дългови книжа. В същото време доходността на първокласните недвижими имоти в Европа остана стабилна.

В края на първото тримесечие на годината доходността по 10-годишните германски облигации остана относително стабилна на ниво от 3,3%, но заради сътресенията на финансовите пазари напоследък лихвите паднаха под 2 на сто.

Подобна тенденция е регистрирана и при британските облигации, доходността по които падна от 3,8% в края на първото тримесечие до 2,4% през третото.

Като се направи сравнение между първото и третото тримесечие, доходността от инвестициите в първокласни недвижими имоти се е свила с едва 15 базисни точки – много по-малко, отколкото лихвите по облигациите, посочва глобалният консултант в доклада си.

Според консултантската компания може да се очаква раздвижване на дългосрочните инвеститори на имотния пазар, които не са толкова чувствителни към краткосрочната ликвидност.

CBRE прогнозира, че интересът ще бъде концентриран върху най-качествените активи на пазарите в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 19.08.22 г.
fallback