fallback

Чужденците се завръщат на пазара на имоти в Испания

Чуждестранните инвестиции в имоти в Испания са нараснали през първото полугодие с близо една трета

11:51 | 06.10.11 г.

През първата половина на годината обемът на чуждестранните инвестиции в имоти в Испания е нараснал с 32,8% на годишна база, достигайки 2,4 млрд. евро, предаде онлайн изданието prian.ru. Експерти обясняват завръщането на чуждестранните инвеститори с големия спад на цените на жилищата.

Чуждите инвестиции в испански имоти намаляваха постоянно от 2003 г. насам, когато достигнаха пик от над 7 млрд. евро.

В същото време испанските инвестиции в имоти в чужбина за първите шест месеца на 2011 г. са намалели с 44,8% спрямо същия период на миналата година, отбелязва интернет порталът Kyero.

Данни от сайта facilisimo.com показват, че спад на цените се наблюдава най-вече при курортните имоти в Испания: за трите летни месеца средната цена на жилищата на вторичния пазар е намаляла с 4,28%. Това е най-сериозното понижение на цените през летния сезон за последните четири години.

На годишна база цените на жилищата са намалели с цели 7,43%. В края на септември един квадратен метър на вторичния пазар в Испания е струвал средно за страната 1907 евро. Най-евтини са жилищата в автономната област Естремадура, където жилище с площ 70 кв. м се предлага за 74 620 евро, а най-скъпо е в Баската автономна област, където средностатистическо жилище струва 230 580 евро.

През септември на вторичния пазар в Испания се наблюдава леко повишение на цените - с 0,21%. За последен път цените на жилищата отбелязаха ръст през ноември 2010 г. Според експерти обаче вероятността септемврийското увеличение да се превърне в сериозна тенденция не е голяма. Най-вероятно жилищата ще продължат да поевтиняват, въпреки че е възможно известно забавяне на темпото на понижение. Независимо от неотдавнашното намаляване на ДДС за покупка на жилище, депресията в банковата сфера и нестабилното финансово положение на хората продължават да оказват натиск върху цените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 05.09.22 г.
fallback