fallback

Китай може да отхлаби ограничителните мерки с охлаждането на пазара на имоти

Фалити на малки и средни предприятия може би са сигнал за нарастващи кредитни проблеми, което безпокои Пекин

11:01 | 06.10.11 г.

Работник на строеж в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Китай може да преразгледа политиката си на затягане на пазара на недвижими имоти през следващите седмици, за да предотврати сътресения, твърдят анализатори, цитирани от MarketWatch.

Цените на недвижимите имоти в по-голямата си част от страната остават високи и има малко признаци, че предстои сериозен спад. Няколкото фалита на малки и средни предприятия обаче може би са сигнал за нарастващи кредитни проблеми, което безпокои Пекин.

"В момента правителството е наистина нервно", казва икономистът за Китай на Societe Generale Уей Яо, който се позова на неотдавнашни информации в медиите, че местните власти са разширили обсега на спешните кредити, за да включат в него и компании от източния крайбрежен град Уънджоу.

Уънджоу се превърна в основен център на сенчеста банкова система, при която местните жители прехвърлят спестяванията си в алтернативен кредитен синдикат с национален обсег.

От началото на годината в града фалираха близо десетина средни предприятия, което накара някои бизнесмени, определени от медиите като "шефове-бегълци", да напуснат града, оставяйки след себе си кредити за милиони юани към банки и частни кредитори.

Яо смята, че неотдавнашната вълна от фалити в града показва, че бумът на подземните кредити в Китай приключва, което премахва един финансов стълб, който поддържаше пазара въпреки затягането на политиката на централното правителство.

Китайският пазар на имоти може да претърпи бърз спад с оттеглянето на този тип кредитна подкрепа. Според Societe Generale размерът на нелегалното кредитиране в Китай е между 500 и 600 млрд. долара.

Малките и средни строителни фирми, които най-сериозно разчитат на неофициални кредити, могат да бъдат принудени да обявят ликвидация, твърди Яо.

Пекин вероятно ще предприеме мерки до месец-два след евентуален обрат при цените на имотите, в противен случай биха могли да се появят по-големи рискове.

"За да предотвратят фатална вреда за цялата система, властите ще бъдат принудени да се притекат на помощ", казва Яо.

"Данните за високи нива на запасите и спад при сделките в големите градове като Шанхай сигнализират началото на обрат на пазара," допълва тя.

От 5,5 трлн. юана капитал, привлечен от строителните фирми в Китай между януари и август, около 20% е от некласифицирани източници, което за първи път надвишава обема, осигурен чрез официално кредитиране, сочат данни на Societe Generale.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
fallback