fallback

Експерт: Фундаментът на пазара на имоти в Европа е по-стабилен от 2008 г.

Несигурността обаче остава важен фактор на пазара на континента

10:47 | 06.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментът на европейския пазар на имоти е значително по-стабилен в сравнение с периода от 2008 и 2009 г. Това е мнението на Филип Дън, изпълнителен директор на Prologis за Европа.

По думите му връзката между икономиката, финансовата индустрия и фискалната обстановка на континента и развитията в сектора на икономиката вече не е толкова силна.

Огромен обем от празни площи бе усвоен и, освен ако няма нов мащабен шок, пазарът би трябвало да остане стабилен предвид настоящата среда, казва той, цитиран от PropertyEU, по време на изложението за имоти Expo Real, което се провежда в Мюнхен.

Въпреки това пътят към възстановяването ще бъде продължителен и неравен, съпроводен на моменти с положителни и отрицателни явления.

Дън е на мнение, че несигурността в сектора вероятно ще продължи да бъде значителен фактор и в обозримото бъдеще, предвид кризата в еврозоната и настоящите вълнения на капиталовите пазари.

„Някои инвестиционни решения може да бъдат отложени, докато има повече яснота“, смята той.

Други специалисти също смятат, че несигурността е съществен фактор на пазара на имоти в момента.

Според Бернард Шолц, член на съвета на директорите на Deutsche Pfandbriefbank, в момента настъпват значителни промени по отношение на рефинансирането на кредитите, свързани със сектора, тъй като пазарът вече взима предвид цената на несигурността. 

Някои кредитори от Централна Европа са започнали да обръщат поглед към пазари извън еврозоната като Великобритания.

Кризата в еврозоната обаче не е единственият проблем, който притеснява банкерите. Според Шолц друг значителен фактор е как банките могат да си възвърнат дългосрочната перспектива по отношение на финансирането.

„Времевите хоризонти се свиха радикално“, казва той, като оприличава ситуацията на управление на автомобил при намалена видимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
fallback