fallback

Глобалните инвеститори в имоти се насочват към Лондон

През 2010 г. и първата половина на 2011 г. инвеститори от държави извън Европа са вложили 24 млрд. евро в бизнес имоти на Стария континент

08:01 | 06.10.11 г.

Лондон е най-предпочитаното място в Европа за инвестиции в недвижими имоти от страна на глобални инвеститори, сочат резултатите от изследване на CBRE, цитирани от електронното издание Property Wire.

През 2010 г. и първата половина на 2011 г. инвеститори от държави извън Европа са вложили 24 млрд. евро в бизнес имоти на Стария континент. Лондон е водещата дестинация за инвестиции с пазарен дял от 39% - почти пет пъти повече от Париж, който е на второ място с едва 8%. Следващите три града в класацията са Берлин, Москва и Франкфурт, всеки с дял от по приблизително 3%.

На инвеститорите от Северна Америка се падат 55% от общите вложения, идващи от територии извън Европа през 2010 г. и първата половина на 2011 г. Има и големи потоци от Азия (21%) и Близкия Изток (18%).

Атрактивността на Лондон започна да се засилва в последните години, когато по-голям дял от глобалните финансови потоци включваха инвестиции в имоти, финансирани с кредити, твърдят анализатори.

От 2008 г. насам институционалните инвеститори играят по-важна роля в сектора. Сред тях са пенсионни и държавни фондове, чиито инвестиционни стратегии са силно фокусирани върху ключови активи на големи, ликвидни пазари. Лондон е първият избор в Европа за тези фондове.

"Привлекателността на Лондон за глобалните инвеститори в недвижими имоти е отражение на мощната комбинация от качества, включително статута му на световен финансов център, размера, дълбочината и ликвидността на инвестиционния му пазар, неговата откритост и прозрачност и предимствата на лизинговата структура за инвеститорите", коментира Питър Деймсик, главен икономист за Европа, Близкия Изток и Азия в CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
fallback