fallback

Ню Йорк е най-добрата дестинация за инвестиции в недвижими имоти

София е подходящ град за опортюнистични инвестиции през 2012 г. в търговски, логистични и жилищни площи, посочва глобална консултантска компания

16:11 | 05.10.11 г. 3

Ню Йорк е дестинация номер 1 за инвестиции в недвижими имоти с отчетен ръст на инвестициите в сектора от 165% на годишна база за 12-те месеца до края на септември, се посочва в доклад на Cushman&Wakefield, представен у нас от стратегическия партньор на консултантската компания за България, Македония и Косово Forton International. Следват го Лондон, Париж, Пекин и Сингапур, които се очертават като градовете с най-активно търсене.

Хонконг е най-добрият град за инвестиции в търговски площи, пише още в доклада. Следват го регионът Рейн-Рур и Ню Йорк.

Най-атрактивни за инвеститорите в офис площи, според Cushman&Wakefield, са Лондон, Ню Йорк и Париж, а за инвестиционния пазар на индустриални площи най-подходящи са Сингапур, Лос Анджелис и Хонг Конг.

Инвестицията в хотелиерски бизнес пък би била най-успешна в Ню Йорк, Лондон, Париж, Сан Диего и Лос Анджелис, сочат още данните в доклада. Най-скъпи за живот са Токио, Осло и Нагоя, показват още данните на консултантската компания.

Гъстотата на населението, икономическият растеж и качеството на пазара на труда са движещи за развитието на даден град като инвестиционна дестинация. Други фактори, които оказват влияние, са стойността на работната ръка, стандартът на живот, както и имиджът на града.

В същото време разликата в доходността между отделните сектори се е увеличила, като се забелязва по-бързо подобряване на доходността от търговски площи и с това се увеличава разликата между търговски и индустриални площи.

Въпреки че се наблюдава известно подобрение на пазарите, все още властва така нареченото „бягство към качество“. Инвеститорите се насочват към първокласни активи, тъй като по-високата доходност при по-рисковите имоти не е достатъчна да компенсира допълнителния риск, пише още в доклада.

Консултантската компания посочва още, че на вторичните пазари, които са и по-рискови, доминират местни инвеститори.

Това води до по-големи различия в ценообразуването между основните и вторичните инвестиционни пазари. Очакванията са тези различия да се намалят, когато условията на пазара на наемни площи се подобрят и стабилизират и когато инвеститорите започнат да  смятат тези пазари за по-малко рискови, се посочва в доклада.

София е посочена като подходящ град за опортюнистични инвестиции през 2012 г. в търговски, логистични и жилищни площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 06.10.11 г.
fallback