fallback

Най-нестандартните търговски центрове в света

Първите две места заемат руският "Вершина" и германският Peek & Cloppenburg

15:01 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Руският „Вершина“ е търговският комплекс с най-нестандартна концепция според класацията. Снимка: erickvanegeraat.com

Търговско-развлекателният център „Вершина“, намиращ се в руския град Сургут, беше поставен на първо място в световна класация на търговските комплекси с най-нестандартна концепция, изготвена от компанията NAI Becar, пише Lenta.ru. Концепцията „Вершина“ е създадена от известния холандски архитект Ерик ван Егерат.

Зданието на търговския комплекс от 36,3 хил. кв. м е конструирано по такъв начин, че посетителите да могат да се придвижват по часовниковата стрелка. Според коментара на NAI Becar концепцията на „Вершина“ се „базира на играта между светлината и сянката, откритостта и затвореността“.   

Втората позиция в класацията за нестандартна концепция заема универсалният магазин Peek & Cloppenburg в Кьолн в Германия, чийто архитект е италианецът Ренцо Пиано. Зданието се състои от две части: едната има кубовидна форма, а другата наподобява огромна стъклена сфера.

На трето място се нарежда търговският център The Tjalk в град Лелищад в Холандия, чиято конструкция съчетава железни колони с тънки пластини от стъкло. Концепцията на The Tjalk е разработена от архитектурното бюро Geen Punt Architecten.

Търговският център Sevens в Дюселдорф в Германия, чиято концепция е определена като „тематична“, е на четвърто място в класацията на NAI Becar. В Sevens магазините на всеки етаж са с обща концепция като например етаж на хранителните стоки, дизайнерски етаж, спортен, мултимедиен, етаж на новия начин на живот. Архитект на обекта е немската фирма RKW Rhode Kellermann Wawrowsky.

Челната петица на най-нестандартните търговски центрове завършва с Funf Hofe в Мюнхен в Германия. Авторите на проекта Herzog & Meuron са го създали на основата на вече съществуващи строителни съоръжения, формата и размерите на които са определени от контурите на предишни постройки. По този начин комплексът представлява поредица от дворчета с магазини и кафе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 07.09.22 г.
fallback