fallback

Жилищното строителство на бъдещето - в пряка връзка с демографията

Строителството на жилища за възрастни е незаета пазарна ниша

15:03 | 30.09.11 г. 2

Демографските тенденции в световен план не са траен проблем само за пазара на труда. Строителните предприемачи също има за какво да се замислят. С темповете на застаряване, а на места – и намаляване на населението в световен план може да се окаже, че те са построили жилища, които са обречени да останат празни.

Ако през 1960 г. делът на населението на Европа е бил 13,3% от световното, то през 2005 г. се е свил до 7,5%, а до 2050 г. се очаква да намалее до 5,4%. Това показват данни от доклад за демографското развитие на Европейския съюз, подготвен от унгарското председателство и представен по време на международна конференция за недвижими имоти, която се провежда в София.

Данните от доклада показват, че най-засегнатият от демографска гледна точка регион на Стария континент е Централна и Източна Европа. Там нарастването на населението е спряло още през 1995 г., а прирастът е отрицателен не само заради ниската раждаемост,  но и заради масовата емиграция на младото население на Запад, към по-добре развитите икономически страни.

В доклада се посочва, че населението на Западна и Северна Европа, където раждаемостта все още е по-висока от средната за Европейския съюз, ще нараства до към 2040 г., а в Южна Европа и Германия – до към 2030 г. Заради застаряването обаче към 2050 г. 4 – 8% от брутния вътрешен продукт на страните-членки ще се преразпределя за пенсии.

За да избегнат проблема с празните сгради, строителните предприемачи могат да помислят за преструктуриране на бизнеса си в две посоки: ремонт и поддръжка на вече съществуващите жилищни сгради и строителство на жилища за възрастни хора. В източноевропейските страни на дневен ред стои и инфраструктурното строителство, което значително изостава в последните десетилетия.

Жилищата на Изтока и Запада

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
fallback