fallback

Испанска банка продава активи, свързани с имоти, за 8 млрд. евро

Това е една от няколко мащабни разпродажби на активи от пазара на имоти, обявени от европейските банки през последните седмици

12:55 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Bank Santander ще обяви за продажба лоши кредити към пазара на имоти на обща стойност от 5 млрд. евро, както и отнети имоти за 3 млрд. евро, за да изчисти своя баланс.

Според публикации на местни медии испанската финансова компания ще се срещне с инвеститори в Лондон тази седмица, за да им представи активите в портфейла си, които включват жилища, офиси и парцели в цялата страна.

По-рано тази година банката нае консултантската компания Mac Group да оцени активите и предприе редица преговори с най-големите брокери в страната да изготвят програма за продажбите на портфолиото, пише PropertyEU.

Santander се превърна в един от най-големите собственици на имоти в Испания след началото на кризата през 2008 г. Тя пое контрол над имоти на обща стойност от 8 млрд. евро през последните три години, включително активи за 826 млн. евро през първата половина на 2011 г.

Плановете на Santander идват в момент, в който и други европейски банки обявяват мащабни разпродажби на имоти. Миналата седмица бе съобщено, че Lloyds цели да продаде портфейл от кредити, обезпечени с бизнес имоти за 1 млрд. паунда. JPMorgan Cazenove бе назначена да управлява процеса по разпродажба, за която се смята, че е първият блок от по-мащабна продажба, планирана от Lloyds. Тя включва заеми, обезпечени с офиси, търговски и индустриални активи извън Лондон.

Наред с това PropertyWeek съобщи, че Германската централна банка е назначила компанията за управление на активи AgFe за консултант по продажбата на кредити, обезпечени с имоти, на стойност 4 млрд. евро, останали от фалита на Lehman Brothers през 2008.

Процесът представлява една от най-мащабните разпродажби на проблемни активи в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
fallback