fallback

Робърт Шилер: Жилищните цени в САЩ ще продължат да падат с години

Общата икономическа картина днес изглежда по-зле, възможно е цените да не стигнат скоро дъното, прогнозира жилищният експерт

11:24 | 29.09.11 г.

Жилищните цени в САЩ може да продължат да се понижават с години, без да достигнат дъното, прогнозира професорът от Йейлския университет и жилищен експерт Робърт Шилер, цитиран от Newsmax.

През февруари Шилер заяви, че жилищните цени в страната може да паднат с още 10% до 25% в реално изражение, преди да достигнат дъното. Наскоро той потвърди пред финансовия блог на Yahoo The Daily Ticker, че стои зад прогнозата си, допълвайки, че голямата икономическа картина изглежда по-зле.

„Мисля, че икономическата ситуация днес изглежда по-несигурна“, коментира Шилер, който е един от авторите на индекса за американските жилищни цени S&P Case-Shiller. Индексът отчете спад от 4,1% през юли на годишна база, макар и спрямо предходни месеци на годината да беше регистриран ръст.

„Мисля, че в момента съществува политическа несигурност. Предстои изслушване на финансовия комитет на Сената относно това дали да се премахне приспадането на ипотечните лихви. Това би било двоен удар за жилищния пазар. Мисля, че няма да го направят сега, но може да го планират за в бъдеще и това ще засегне жилищните цени сега“, посочва Шилер.

„Не може да се правят сравнения с миналото. Според мен сме в твърде необичайни обстоятелства. Може и да не достигнем дъното с години.“

Приспадането на ипотечните лихви е данъчно облекчение, което може да попадне под прицела на правителството в опитите му да намали дефицита.

Други експерти също са песимисти.

„Все още има сезонно по-силно търсене на жилища, затова месечните ценови повишения са очаквани“, казва Дейвид Блицър, председател на комитета от Standard & Poor's, изготвящ жилищния индекс, пред AP.

„Макар и да станахме свидетели на повишения на цените като цяло през четири последователни месеца, знаем, че все още сме далеч от устойчиво възстановяване.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 27.08.22 г.
fallback