fallback

Спадът на жилищните цени в големите градове в САЩ се забавил през юли

Само в Детройт и Вашингтон от включените в индекса S&P/Case-Shiller 20 града са отчетени годишни повишения

18:21 | 27.09.11 г.

Жилищата в САЩ са поевтинели по-малко от очакваното през юли на годишна база. Това може да се изтълкува като знак, че отложените процедури по възбрана на имоти от страна на банките временно може би е оказало влияние върху спада на оценките на жилищата, пише Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който се съставя на базата на оценките на имотите в 20 големи града в САЩ, е регистрирал годишен спад от 4,1% през юли, докато през юни беше отчетено намаление от 4,4%. Освен това, анализатори очакваха същия спад и през август.

Това е и най-малкият годишен спад на индекса от март насам, отбелязва агенцията.

Цените на жилищата в 20-те града на САЩ са нараснали с едва 0,9% на сезонно изгладена база през юли спрямо юли 2010 г., докато през юни беше отчетено годишно покачване от 1,2%, показват още данните.

В 18 от градовете, включени в проучването, цените на жилищата са регистрирали годишен спад през юли. Най-сериозно понижение е отчетено в Минеаполис (-9,1%). Само в Детройт и Вашингтон са отчетени годишни покачвания от съответно 1,2% и 0,3%.

“Жилищният пазар в САЩ остава под напрежение”, коментира Франк Блейк, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Home Depot. По думите му в оставащите месеци до края на годината не се очаква значимо подобрение, а събитията и в САЩ и по света сочаат по-скоро още рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 22.08.22 г.
fallback