fallback

Инвеститори в имоти у нас в сделка за чешки мол за 191 млн. евро

Според купувача това е най-голямата сделка с имоти в Чехия тази година

15:05 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната компания Atrium European Real Estate Limited, която има замразен проект за мол в София, е придобила търговския център Palac Flora в Прага за 191 млн. евро.

Това съобщиха за Investor.bg от компанията консултант по продажбата CB Richard Ellis (CBRE), която представляваше страната на купувача.

Досегашни собственици бяха инвестиционните компании AFI Europe и Avestus Capital Partners (бившата Quinlan Private).

Palac Flora има обща отдаваема площ от близо 39 хил. кв. м, с почти 18 хил. кв. м офис площи, разположени в три отделни кули.

Търговският център има около 130 магазина, ресторанти и кинозали, привличащи над 8 млн. посетители на година.

От Atrium коментират, че сделката, която е била финансирана чрез комбинация от дялов и дългов капитал, е част от стратегията на компанията за придобиване на първокласни, генериращи приходи активи в Чехия, Полша и Словакия.

По нейни данни това е най-голямата сделка с имот в Чехия тази година. В резултат на покупката портфолиото от активи, генериращи приходи на Atrium, е достигнало стойност от 2 млрд. евро. 

Едната от компаниите продавачи – AFI Europe, има редица жилищни проекти у нас. Тя е дъщерно дружество на израелската компания за имоти Africa Israel Properties, част от контролираната от милиардера Лев Левиев Africa Israel Investments.

Тя е построила мола и през 2004 г. е продала половината от него на Avestus. Последната пък бе един от първоначалните собственици на софийския търговски център Mall of Sofia, който бе продаден по-рано тази година на Europa Capital.

Мажоритарен дял в купувача Atrium пък държат Citigroup и израелската компания за имоти Gazit-Globe.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
fallback