fallback

Франция - дестинация номер 1 за инвестиции във ваканционни имоти за британците

Френският имотен пазар се счита за стабилен, като освен това е достъпен за чужденци и безопасен за инвестиране, посочва глобален консултант

08:00 | 27.09.11 г.

Франция изпревари Испания като предпочитана дестинация за инвестиция във втори дом за британците, показват данни на консултантската компания Savills International и HomeAway.co.uk., цитирани от електронното издание PropertyWire.

Френският имотен пазар се счита за стабилен, като освен това е достъпен за чужденци и безопасен за инвестиране, показват резултатите от изследването на консултантите. Традиционни пазари за по-заможните купувачи, каквито са Южна Франция, Алпите, части от Португалия, Италия и испанският о. Майорка, са се оказали доста гъвкави, показва още докладът.

Когато избират къде да инвестират, британските купувачи се повлияват от фактори като близост до ресторанти и барове, плажове и адекватна транспортна инфраструктура, така че да съкратят пътуването до ваканционния имот. Повечето купувачи се ориентират към дестинации с развита туристическа инфраструктура, включително културни и исторически атракции, голф игрища и детски атракциони.

Британските купувачи традиционно избират по-старите, типични за региона имоти, когато правят инвестиция във Франция, Италия или Швейцария. Ако обаче се ориентират към ваканционен имот в САЩ, Кипър, Испания и Португалия, британците предпочитат по-модерен втори дом. Това на свой ред рефлектира върху модерното строителство в тези държави.

Британският инвеститор е привлечен от откритите балкони и тераси, както и модерните удобства: връзка с интернет, климатизация, както и басейн.

Повече от 55% от участниците в проучването заявяват, че отдаването под наем на ваканционните им имоти им позволява да покрият разходите по поддръжката им, а 13% - че отдаването под наем на ваканционните им имоти им носи солидна печалба. Една от всеки 20 подобни инвестиции носи на собственика си 30 000 паунда годишно.

Британците, които търсят ваканционен имот под наем, се ориентират най-вече към Испания, Франция, Великобритания, Италия, Португалия и САЩ, следвани от типично летните дестинации в Югоизточна Европа – Кипър, Гърция и Турция. В регионите, където се смята, че цените на имотите са ударили дъното, например САЩ, инвеститорите вече търсят по-голяма доходност.

Намират се и инвестиционни възможности в региони като Карибите, Британските Вирджински острови и части от САЩ и ЮАР, които могат да генерират сериозна годишна доходност при ниски пазарни цени на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 06.09.22 г.
fallback