fallback

Девет признака, че има надежда за американския жилищен пазар

Просрочените ипотеки, високата безработица и задлъжнялостта на домакинствата още влияят негативно върху цените на жилищата, но има признаци, че най-лошото е на път на отмине

15:10 | 20.09.11 г. 3

За първи път от 1981 г. насам средните месечни вноски по ипотечните кредити са по-ниски от наемите. Илюстрация: sxc.hu

Доверието сред строителите в САЩ отбеляза спад през септември, въпреки че в началото на седмицата консултантската компания Lennar Corp. обяви, че през миналите три месеца  търсенето леко се е съживило. В най-добрия случай картината в бранша остава смесена, с тенденция към смрачаване, пише електронното издание MoneyWatch.

Просрочените ипотеки, високата безработица и задлъжнялостта на домакинствата все още влияят негативно върху цените на жилищата. Въпреки това обаче има признаци, че най-лошото може би е на път да отмине, твърди базираната в Бостън компания за управление на активи GMO, ръководена от легендарния инвеститор Джеръми Грантам.

"Дългосрочните устои на американския пазар на жилищни имоти са стабилни", пише анализаторът от GMO Едуард Чанслър в най-новия си доклад за жилищния пазар в САЩ. “Когато икономиката в крайна сметка се възстанови, а безработицата спадне, активността на домакинства ще се съживи", смята Чанслър и допълва, че цените на жилищата се повишават паралелно със строителството. Според него на американския пазар предстои още един жилищен бум.

Чанслър посочва девет признака, че жилищният пазар на САЩ е достигнал или наближава дългосрочното си циклично дъно:

1. Времето лекува. От пика на цените на жилищата в САЩ изминаха пет години. Това е средният период от време, който е бил необходим в миналото, за да се възстанови пазарът след спукването на балони.

2. Оценките на жилищата вече не са надути. За първи път от 1981 г. насам средните месечни вноски по ипотечните кредити са по-ниски от наемите. "Като се има предвид спада на лихвите по дългосрочните заеми, именно сега е един от най-подходящите моменти за американците да купуват жилища“, коментира Чанслър. В момента лихвите по ипотеките в САЩ са на рекордно ниско ниво.

3. Спекулантите са изместени от инвеститори. Когато пазарът достигне своето дъно, активите обикновено се прехвърлят от слаби в силни ръце. "Делът на спекулативните покупки, финансирани с ипотеки, се срина след пика през 2005 г., докато броят на сделките в брой, които са характерни за инвеститорите, през юни нарасна до 29% от общите продажби на съществуващи жилища", твърди Чанслър.

4. Кредитната криза свърши. Въпреки че просрочията по ипотеките остават високи, не бива да се преувеличава затегнатостта на ипотечния пазар. Броят на възбраните намалява през последната година. Най-новото проучване на Федералния резерв сред кредитните инспектори показва, че условията за кредитиране се разхлабват.

5. Отсъствие на дефлация. Федералният резерв поддържа краткосрочните лихви близо до нулевото равнище от три години и половина. Председателят на Фед Бен Бернанке демонстрира твърда решителност да предотврати дефлация. За дванадесетте месеца до юли 2011 г. индексът на потребителските цени в САЩ е нараснал с 3,6%.

6. Излишъкът от съществуващи жилища намалява. По време на балона броят на новозапочнатите строежи беше над средния. Свръхзастрояването обаче беше намалено оот няколко години заради  по-слаба активност в сектора. "Свръхпредлагането на жилищния пазар беше в резултат на свръхстроителството, но след пукването на балона този феномен до голяма степен изчезна", допълва той.

7. Пресищането на пазара на жилища е преувеличено. Предлагането на жилища за продажба остава високо спрямо търсенето в момента. "В същото време обаче продажбите на жилища са на 30-годишен минимум. Ако търсенето се възстанови до нормалните нива, то днешният излишък ще се изпари и ще бъде заменен от недостиг", коментира експертът.

8. Засилване на демографско търсене. Дългосрочните устои на американския жилищен пазар са стабилни. "Очаква се населението да се увеличи с около 10% до края на това десетилетие. Формирането на домакинства обаче е на рекордно ниско ниво за последните 40 години след глобалната финансова криза", посочва Чанслър.

9. Краен песимизъм. "Миналия септември първата страница на списание Time призова за "преосмисляне на жилищната собственост“. Дори се заговори за "нова парадигма" на жилищния сектор в САЩ, като се появиха твърдения, че формирането на домакинствата няма да възвърне дългосрочната си тенденция, а наемите трайно ще заместят собствеността в предпочитанията на хората. С други думи, когато всички са песимисти, обикновено е време за оптимизъм“, заключава Чанслър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 05.09.22 г.
fallback