fallback

Ръст на жилищните цени в Китай през август въпреки държавните мерки

Мерките на китайското правителство за контрол на пазара на имоти не работят ефективно, показа официалната държавна статистика

15:25 | 19.09.11 г.

Един от новите жилищни квартали в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай през август са отбелязали ръст във всички 70 града, следени от държавната статистика, въпреки усилията на правителството да охлади пазара чрез по-високи първоначални вноски и лихви по ипотечните кредити, предаде Bloomberg.

Проучване на агенция Dow Jones, публикувано в началото на септември, показа, че цените на жилищата в 100 от най-големите градове в Китай са останали почти без промяна. Данните бяха потвърдени и от China Real Estate Index System, но държавната статистика показва друго.

Цените в Пекин са се покачили с 1,9% на годишна база през август, а във финансовия център Шанхай ръстът е от 2,8%, сочат официалните данни.

През първото полугодие цените на новите жилища нараснаха в 67 от 70-те града, докато през юли повишение бе регистрирано във всички, с изключение на два.

Мерките на правителството за контрол на пазара на имоти са в критична фаза, а страната трябва да съсредоточи усилията си да спре ръста на цените в не толкова привлекателните градове, след като ограничи покупките на жилища от всяко семейство в големите градове като Пекин и Шанхай. Само два града отвърнаха на призива на правителството през юли за допълнителни рестрикции върху покупките на жилища, тъй като местните власти разчитат на продажбите на земя за изплащане на нарастващите си дългове.

"Цените на активите във второ- и третостепенните градове все още се покачват с бързи темпове, тъй като местните власти не са особено склонни да въвеждат по-строги политики за охлаждане на имотния пазар", обяснява Лиу Лиган, икономист от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Особено в някои западни и централни градове е налице сериозен натиск за изплащане на дългове, а основният им приход идва от продажбата на земи", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 25.08.22 г.
fallback