fallback

Принц Чарлз ще строи еко жилища на островите Галапагос

Местните власти предвиждат изграждането на 1000 жилищни единици, фондацията на принца ще консултира проекта как да се опази деликатната екосистема

10:18 | 17.09.11 г.

Принц Чарлз ще подкрепи изграждането на спорен жилищен проект с 1000 единици на островите Галапагос, съобщи The Daily Mail.

Той беше призован да се включи в проекта от природозащитници, разтревожени, че плановете за изграждане на „мини-град“ може сериозно да увредят една от най-ценните екосистеми в света, вдъхновила теорията за еволюцията на Дарвин.

В резултат фондацията на принц Чарлз Foundation for the Built Environment ще създаде следващия месец офис на един от островите, разположени на 600 мили (965 км) от бреговете на Еквадор в Тихия океан.

Офисът ще работи заедно с хората от градче на остров Санта Круз – Пуерто Айора, за създаването на „хармоничен“ жилищен проект, който да е „подходящ“ за местната околна среда.

Открити през 16. век, островите Галапагос добиха световна слава след посещението на Чарлз Дарвин, който ги използва за основа на теорията си за еволюция чрез естествен подбор.

Архипелагът се състои от 13 основни острова – пет от които са населени от общо 23 хил. души, и няколко по-малки. Островите са известни с необичайното си разнообразие от флора и фауна, сред които морски костенурки, фламинга и игуани.

Местни приридозащитници призовават за ограничение на туризма на островите, които бяха обявени за първия обект на световното наследство на UNESCO през 1978 г., за да предотвратят строителството и замърсяването.

Принц Чарлз посети островите Галапагос през март 2009 и тогава коментира: „Това е огромно предизвикателство – как се управлява туризма и местната икономика и все повече хора, които искат да дойдат и да живеят и работят тук? Въпреки това от изключително значение е да се опази биоразнообразието, защото е толкова уникално. Това е голямата дилема, нали, пред която сме изправени всички ние по цял свят, не само тук?“

Въпреки че застрояването на острова е ограничено до само 3% от земята, местните власти са решили да изградят над 1000 жилища в Ел Мирадор, което на практика би удвоило населението на Пуерто Айора, който и без това вече е най-големият град на архипелага.

Фондацията на принца е провела серия семинари това лято и ще е официален консултант на местните власти как да построят повече жилища и средства за туристическо настаняване, като същевременно се опази деликатната екосистема на островите.

Проектите на фондацията за жилищата предвиждат използването на соларни панели, големи веранди, които да охлаждат въздуха и да отпадне нуждата от климатици, цистерни за събиране на дъждовна вода и зелена канализационна система.

Ханк Дитмар, изпълнителен директор на фондацията, коментира: „Предвид решението на властите на Галапагос да одобрят строителството, фондацията на принца очаква да докаже, че хората и природата могат да съжителстват в хармонично равновесие.“

Тони Далтън от Galapagos Conservation Trust предупреждава, че строителството е „истинска заплаха“, но се „радва“, че фондацията ще помага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 09.09.22 г.
fallback