fallback

В САЩ намалява броят на жилищата, които струват по-малко от ипотеките за тях

Най-тежко засегнатите пазари бележат подобрение през изминалата година, най-вече в резултат на възбраните

09:58 | 15.09.11 г.

Снимка: sxc.hu

Броят на собствениците на жилища в САЩ, които дължат повече от стойността на имота си в момента, е намалял през второто тримесечие, след като все повече хора загубиха домовете си заради възбрани, сочи доклад на CoreLogic Inc., цитиран от Bloomberg.

Около 10,88 млн. жилища, или 22,5% от всички имоти с ипотека, са били в ситуация на отрицателен капитал към 30 юни, съобщи базираната в Санта Ана в Калифорния компания. Броят им е по-малък в сравнение с 10,91 млн., или 22,7%, за предходните три месеца. Жилищата на други 2,42 млн. кредитополучатели са били на по-малко от 5% от прага на отрицателния капитал.

"Най-тежко засегнатите пазари бележат подобрение през изминалата година, най-вече в резултат на възбраните", обяснява главният икономист на CoreLogic Марк Флеминг. "В национален мащаб нивото на ипотечните дългове остава високо, сравнено с цените на имотите".

Отрицателният капитал възпира рефинансирането и продажбите на жилища, като по този начин пречи на възстановяването на жилищния пазар, твърди Флеминг. В реч пред конгреса на 8 септември президентът на САЩ Барак Обама предложи на повече собственици на жилища да бъде предоставен достъп до нисколихвени заеми като начин да се ограничи неплатежоспособността и да се засилят потребителските разходи.

Почти три четвърти от собствениците на жилища, които  струват по-малко от оставащите вноски по ипотеките, плащат по-високи от пазарните лихви, т.е. над 5,1%, допълва CoreLogic. Средната лихва за 30-годишен фиксиран заем миналата седмица бе 4,12%, което е най-ниската стойност от четиридесет години насам.

Програма на администрацията на Обама, която позволява на контролираните от държавата ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac да рефинансират заеми на стойност, достигаща 125% от цената на имота в момента, е помогнала на по-малко от 840 хил. кредитополучатели към 30 юни. Правителството първоначално очакваше Програмата за достъпно рефинансиране на жилища, обявена през март 2009 г., да помогне на близо 5 млн. собственици да се рефинансират при по-ниски лихви.

Около една трета от близо 76-те млн. жилища, обитавани от собствениците си в САЩ, са били без ипотека през 2009 г., за която са последните налични данни. Причината е, че те са били закупени с пари в брой или пък заемът е бил изплатен, според Бюрото за преброяване на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
fallback