fallback

Китайски милиардер прогнозира спад на цените на имотите в страната

За местните строителни компании предстоят тежки времена, казва Винсент Ло, президент на Shui On Land

15:13 | 13.09.11 г.

Строителен обект в Пекин. Снимка: Ройтерс

Цените на имотите в Китай може да се понижат през следващите 12-18 месеца на фона на затягането на банковото кредитиране за компании, работещи в сферата на недвижимите имоти, което на свой ред би могло да забави строителните дейности, твърди милиардерът строител от Хонконг Винсент Ло, цитиран от Bloomberg.

Правителството притиска банките да ограничат кредитирането за фирми от бранша в опит да охлади жилищния пазар, обяснява Ло, който е президент на компанията Shui On Land Ltd. Той е получил одобрение за заем от китайска банка, което по-късно е било оттеглено заради промяна в политиката на кредитора.

"Смятаме, че пазарът може би ще бъде в труден период още 12-18 месеца, а после според мен ще е подходящ момент за купуване" - тогава цените ще са по-ниски, продължава Ло, който е известен като "г-н Шанхай", след като успя да превърне 100-годишни жилища в квартал Синтиенди в града в център за забавления.

През тази година Китай разшири обсега на мерките си за контрол на имотния пазар, като повиши изискванията за първоначална вноска и лихвите по ипотечните кредити в опит да укроти цените на жилищата. През юли правителството обяви, че в мерките ще бъдат включени и по-малките градове, след като те бяха приложени на пазари като Пекин и Шанхай.

Строителният предприемач от Шанхай е намерил чуждестранен кредитор за един от проектите си в Китай, но Ло отказа да уточни името на проекта или на банката. Според него подобни случаи на оттегляне на одобрения за финансиране от страна на местни финансови институции се случват доста често на други строителни компании в Китай.

"Тежки времена"

"Мисля, че за местните строителни компании предстоят тежки времена", твърди Ло и допълва, че "това ще понижи цените".

Регулаторните органи в Китай наредиха на банките да затегнат кредитирането за проекти, свързани с недвижими имоти, поради опасения от увеличение на кредитните рискове на фона на очакваното засилване на въздействието на държавните ограничителни мерки през следващите три до пет месеца, заяви миналия месец добре информиран източник.

Ло е оптимист за развитието на пазара на жилища и бизнес имоти в Китай в дългосрочен план на фона на засиления приток на хора към градовете, което създава търсене на жилища, магазини и офис сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 31.08.22 г.
fallback