fallback

Очакванията за жилищните цени на Острова се влошават

Средният брой продажби на брокер на имоти е достигнал най-ниската си стойност от 26 месеца насам

10:24 | 13.09.11 г.

Снимка: sxc.hu

Индексът на жилищните цени във Великобритания на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) остана почти без промяна през август, а измерителят на очакванията за бъдещото развитие се понижи заради мрачните икономически перспективи, пише Bloomberg.

Броят на брокерите и оценителите на имоти, които отчитат спад на цените през миналия месец, надхвърля този на регистриралите ръст с 23 процентни пункта, спрямо разлика от 22 пункта през юли, сочат данните на базираната в Лондон организация. Индексът, който измерва очакванията, се понижава до минус 23 пункта от минус 13.

Правителството отказва да направи компромис относно най-големите фискални съкращения след Втората световна война и разчита Английската централна банка да подкрепи икономиката. Инфлацията надхвърля повече от два пъти таргета на централната банка от 2%, което подкопава доверието и не носи подобрение на ипотечния пазар през последната година.

„Търсенето на жилища остава стабилно като цяло, макар и на относително ниски нива“, посочва говорителят на RICS Алън Колет. „Въпреки това съществува риск влошаващата се икономическа картина постепенно да започне да оказва по-значително влияние върху настроенията и да обезкуражава потенциалните купувачи на жилища, дори когато е налично ипотечно финансиране.”

Средният брой продажби на брокер на имоти през тримесечието до края на август е намалял с 1,4% до 14, което е най-ниската стойност от 26 месеца насам. 

От 11-те региона, които от RICS следят, Лондон е единственият с ръст на цените през последните три месеца, като индексът за британската столица достига 15-месечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
fallback