fallback

Катар строи първия в света „потопен“ хотел

Проектът е с бюджет от 500 млн. долара и ще включва жилища, офиси и яхтено пристанище

18:03 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Панорамна гледка над комплекса. Изображение: Giancarlo Zema Design Group

Катар планира да изгради футуристичен полуподводен хотелски комплекс, който се очаква да бъде първият в света „потопен“ хотел, съобщават от италианското архитектурно бюро, създало проекта, Giancarlo Zema Design Group. Проектът е с бюджет от 500 млн. долара, като той е поръчан от компанията Seaquest Marine Technology Plc.

Върха секцията от проекта, която се простира върху сушата, ще бъдат изградени жилища, офиси и яхтено пристанище. Целият проект е организиран под формата на полукръг, ограждащ кула с панорамен ресторант. Водната секция включва четири хотелски сгради, всяка с подводна част, наподобяващи суперяхта, акостирала на брега.

Проектът за полуподводния хотел Amphibious 1000 ще бъде построен на територията на воден резерват и ще бъде с дължина 1 км. Той има дизайн на гигантски октопод с плаващи алеи, представляващи пипалата му. Към тях са прикрепени 75 полуподводни стаи, наречени „медузи“, които имат гледка към изкуствен риф.

Четирите хотела са разположени около просторно централно лоби, което ще има интерактивен музей на подводния свят и изложбени зали, както голям аквариум и стъклен тунел, водещ към подводна обсерватория в центъра на целия воден парк.

Придвижването в комплекса ще се осъществява чрез електромобили, както и 20-метрови яхти, задвижвани от водородни двигатели и снабдени с подводни наблюдателни глобуси.

Архитектът Джанкарло Дзема е известен със създаването на проекти с формата на водни същества. Той е на мнение, че един ден постоянните промени на земята ще тласкат човечеството все повече към живот в близък контакт с водата.

Това е поредният амбициозен проект на Катар, конкуриращ се с други иновативни проекти като изкуствени острови, наподобяващи разположението на 5-те континента или гигантски палми, хотели под формата на платно и др.

По-рано тази година стана ясно, че Катар планира да изгради и най-големия стадион в света в проект на стойност 2 млрд. долара преди световното първенство по футбол в страната през 2022 г.

През 2008 г. Дубай имаше амбиция за строителството на луксозен подводен хотелски комплекс, наречен Hydropolis, който обаче бе отлаган няколко пъти и досега не е осъществен.

Вижте тук как ще изглежда хотелът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 08.09.22 г.
fallback