fallback

Прокуратурата подгони Goldman Sachs заради ценни книжа, обезпечени с ипотеки

Съдебните власти в САЩ разширяват разследването срещу финансовата институция, което започна още през април

11:12 | 07.09.11 г.

Снимка: Ройтерс

Прокуратурата в Ню Йорк разширява разследването срещу Goldman Sachs във връзка с предлаганите от банката инвестиционни инструменти, обезпечени с ипотеки, съобщи Ройтерс, като цитира Тhe Wall Street Journal. Изданието се позовава на анонимни източници.

Разследването на прокуратурата в Манхатън започна още през април, след като подкомисия на американския Сенат излезе с доклад за причините за финансовата криза.

Прокуратурата е изпратила призовки и на Goldman Sachs, и на инвеститори, сключвали сделки с банката. При разпита на инвеститорите фокусът ще бъде върху това как финансовата институция е сключвала сделките и е продавала ценните книжа, обезпечени с ипотеки.

Изданието уточнява, че призовките не са автоматичен знак за престъпление и повдигнати обвинения, а просто че съдебните власти в САЩ търсят информация.

Засега от прокуратурата и Goldman Sachs отказват коментар.

В началото на септември Федералната агенция за жилищно финансиране (The Federal Housing Finance Agency) в САЩ заведе искове срещу 17 банки, сред които е и Goldman Sachs, заради измами с ценни книжа, обезпечени с ипотеки. В обвиненията пише, че финансовите институции са подавали невярна информация на инвеститорите за финансовото състояние на кредитополучателите и са „надували“ доходите им.

В последствие се появиха слухове, че американските банки водят преговори със съдебната власт и са готови на сделка, за да се намали наказателната им отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
fallback