fallback

Американските банки затрупани от молби за рефинансиране

Ниските лихви по ипотечните кредити примамват клиентите

17:21 | 05.09.11 г.

Близките до историческия минимум нива на ипотечните лихви предизвикват бум на рефинансирането в САЩ, а кредиторите едва смогват да се справят с ръста.

"Обемите са толкова големи", разказва пред Bloomberg Кристин Уилсън, старши кредитен инспектор във Fairway Independent Mortgage Corp в Минесота. Според нея клиентите, кандидатстващи за по-ниски лихви, представляват около половината от работата й в момента спрямо 20% само преди месец.

Тенденцията се наблюдава и при най-големите банки в САЩ, които съкратиха хиляди ипотечни служители след покачването на лихвите през ноември, което охлади търсенето на рефинансиране.

В момента времето, необходимо за закриването на заем, е почти двойно по-дълго, достигайки 60 дни, твърдят Уилсън и други банкери. В същото време някои кредитори нарочно поддържат ипотечните лихви по-високи, отколкото биха могли да бъдат, за да забавят прилива на клиенти, сочат данни.

Молбите за рефинансиране са нараснали с 83% спрямо минимума за тази година, регистриран през февруари, сочи индексът на базираната във Вашингтон търговска организация Mortgage Bankers Association. След като достигна 5% този месец, преди две седмици средната лихва по ипотеките със срок от 30 години падна до 4,15%, което е най-ниската стойност от 1971 г.

"В сектора има голям напредък от гледна точка на автоматизацията, но все още хората имат водеща роля", твърди Стю Ларсън, който оглавява ипотечния отдел на базираната в Сан Франциско Bank of the West.

Капацитетът на кредиторите да обработват молбите за кредити може да се окаже препятствие за администрацията на президента на САЩ Барак Обама, която търси начини да съживи жилищния пазар, включително чрез мерки за промотиране на рефинансирането. Почти 27% от собствениците на еднофамилни жилища с ипотеки са с отрицателен капитал, сочат данни на компанията за имотни данни Zillow Inc.

Рефинансирането може да подпомогне икономиката, като намали месечните вноски по ипотеките и така да освободи повече пари за потребителите. Банките също могат да спечелят от отпускането на нови заеми с по-ниски лихви, защото сегашните по-скъпи ипотеки се държат най-вече от инвеститори под формата на облигации или от други кредитори. Рефинансиращата банка пък събира такси и други приходи.

Според Дан Кутая, президент на отдела за капиталови пазари и управление на риска в компанията Fairway Independent Mortgage, август може да се окаже вторият по заетост месец в 15-годишната история на фирмата.

Изпитанието за банките ще дойде след няколко месеца, когато се очаква финализирането на новоодобрените кредити. "Поехме целия този обем. Сега трябва да направим всичко възможно да обработим документите", твърди той.

"В момента изведнъж се оказваме в ситуация, в която по-малко хора трябва да обработват по-големи обеми", обяснява Боб Уолтърс, главен икономист в най-голямата американска компания за онлайн ипотеки Quicken Loanas.

На 31 август Bank of America Corp обяви, че планира да продаде или закрие отдела си за кореспондентски ипотеки, който купува заеми от по-малки фирми. Този ход може още повече да влоши ситуацията. През април базираната в Сан Франциско Wells Fargo съобщи, че планира да съкрати 4500 служители от отдела си за ипотеки, а Bank of America, най-големият конкурент на компанията, обяви, че е съкратила 1500 служители и 2000 подизпълнители, работещи в тази сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 20.08.22 г.
fallback