fallback

Пети сме по спад на цените на жилищата сред 50 държави в света

Според нова класация на Knight Frank жилищните имоти в Ирландия са поевтинели най-много през второто тримесечие, най-скъпо остава в Хонконг

18:19 | 01.09.11 г. 1

България е на пето място по спад на цените на жилищата през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Това показва анализ на консултантската компания Knight Frank, която проучва жилищните пазари в 50 държави по света.

Друго глобално проучване, публикувано преди дни – на Global Property Guide, отреди на България второто място по спад на цените сред 39 страни.

За трите месеца до края на юни жилищата у нас са поевтинели с 6,4% на годишна база, посочват от Knight Frank. В края на първото тримесечие компанията отчете годишен спад на цените от 5,6 на сто, като в тогавашната класация заемахме шестото място.

Във връзка с доклада за цените на жилищата през първото тримесечие Кейт Евърет-Алън, партньор в Knight Frank, коментира, че пазарната активност в България е застинала заради високата инфлация, безработицата, както и заради отсъствието на чуждестранни инвестиции. От компанията тогава поясниха, че ръст на цените на жилищата в България може да се очаква в следващите две години.

Жилищата в България са поевтинели и на тримесечна база в периода април – юни за десето поредно тримесечие. Понижението в цените е от 1,6%, посочва се в доклада на консултантската компания.

Ирландия е лидерът по годишен спад в цените на жилищните имоти през второто тримесечие, показват още данните на консултантската компания. Отчетено е понижение от почти 13 на сто. Следва я Русия със спад в цените от малко над 12 процента. Трета е Украйна със спад в цените на жилищата от 7,8%, но данните на консултантите на украинския пазар са едва от края на третото тримесечие на 2010 г. Четвъртото място е заето от Кипър с годишен спад от 7,7%, но отново данните не са най-актуалните, а са от края на месец март.

Веднага след България в класацията на Knight Frank са Щатите. Там цените на жилищата са паднали с почти 6 на сто през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Първата десетка се допълва от Чехия, Испания и Дубай.

На другия полюс е жилищният пазар в Хонконг. Мегалополисът е шампион по поскъпване на жилищата с отчетен ръст от 26,5% в края на юни на годишна база. На второ място се нарежда Индия с годишен ръст на цените на жилищните имоти от 21,3%, но отново консултантската компания цитира данни от края на март. Третото място е за Тайван с ръст на цените от 12,7%.

От съседните ни страни в класацията присъстват Гърция и Турция. Последната е на 15-то място по годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие – 4,7%. Растат и цените на жилищните имоти на тримесечна база – с 1,3%.

В Гърция обаче жилищата са поевтинели през второто тримесечие с 4,6% на годишна база и с 1,5% на тримесечна.

Естония е европейската държава с най-голям годишен ръст на цените на жилищата – 10,6%, което й отрежда четвъртата позиция в класацията. Следват я Франция, където жилищата са поскъпнали с 9,1%, Словения – 9%, Полша – 8,5%, и Норвегия – 6,5%.

Като цяло за Европа обаче е отчетено минимално поевтиняване на жилищните имоти за 12-те месеца до края на юни.

Най-силно покачване на цените на жилищата е регистрирано в азиатско-тихоокеанския регион – 8% през периода април – юни на годишна база. Най-много са паднали цените в Северна Америка за аналогичния период – средно с почти процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
fallback