fallback

Белият дом може да обяви план за ипотеките следващата седмица

Не става въпрос за широкомащабна инициатива за автоматично рефинансиране на милиони ипотеки, а за възможност повече хора с кредити да се възползват от ниските лихви

12:56 | 31.08.11 г.

Администрацията на американския президент Барак Обама обмисля възможността през идната седмица да обяви планове за съживяване на изпадналия в дълбока криза жилищен пазар и за намаляване на "лошите" имоти, включително помощ за затруднените кредитополучатели, която би им позволила да рефинансират ипотеките си.

От няколко седмици администрацията работи по въвеждането на програма за облекчаване на ситуацията на американците с ипотеки. Възможно е Обама да обяви одобрението на плана в реч за създаването на работни места през следващата седмица, твърдят източници, запознати с плановете на администрацията, цитирани от Ройтерс.

Инициативата ще позволи на някои кредитополучатели да рефинансират заеми с помощта на притежаваните от държавата Fannie Mae и Freddie Mac или от Държавната жилищна администрация на САЩ, допълват източниците.

Не става въпрос за широкомащабна инициатива за автоматично рефинансиране на милиони ипотеки, а по-скоро за начин желаните промени да бъдат включени в съществуваща програма, която би позволила на повече хора с кредити да се възползват от ниските лихви по ипотеките, включително като получат възможност да рефинансират, дори и да дължат суми, значително надвишаващи стойността на имотите им в момента.

Идеята е да се помогне на затруднените кредитополучатели да рефинансират заемите си при сегашните по-ниски лихви, което би намалило месечните им вноски и би освободило средства за други разходи. Целта е това да засили активността на бизнеса като цяло.

Fannie Mae, Freddie Mac и Федералната жилищна администрация, които взети заедно контролират 90% от пазара на жилищни ипотеки в САЩ, ще получат разрешение да започнат да рефинансират заемите на хора, които погасяват редовно ипотечните си вноски и не се смятат за сериозни неизрядни платци, според източниците.

Въпреки че администрацията е подложена на натиск да разкрие подробности по плана, все още не е ясно дали кредитополучателите, желаещи да изтеглят заем, който възлиза на над 80% от стойността на имота им, ще бъдат допуснати до участие в схемата за рефинансиране. Белият дом строго пази подробностите по плана, докато работи по детайлите му.

Служителите от Белия дом отдавна са резервирани относно изпробването на агресивни нови програми за съживяване на жилищния пазар. Преобладаващото мнение през последните две години е, че каквито и да било мерки биха причинили поне толкова проблеми, колкото биха разрешили.

Демократи, близки до Белия дом обаче, твърдят, че слабата икономика и спадът на ипотечните лихви са накарали политиците отново да обърнат поглед към идеи, които биха могли да засилят жилищния пазар и да облекчат товара върху бюджетите на домакинствата.

Анализаторите, които подкрепят по-активни мерки, твърдят, че жилищният пазар е в основата на икономическите проблеми, както и че тежкото му състояние създава риск от "изгубено десетилетие" на икономическа стагнация в стил Япония.

Яйцето или кокошката

Според някои анализатори напрежението, което жилищният пазар оказва върху останалата част от икономиката, може да бъде преодоляно по начини, включващи разходи за инфраструктура и данъчни кредити, за да се стимулира създаването на работни места и да се съживи растежът.

Кристина Роумър, бивш икономически съветник на Обама, твърди, че в сравнение с други мерки за справяне с икономическата криза, една програма, насочена към подпомагане на жилищния пазар, би могла да е много скъпа. Тя отбелязва, че собствениците на жилища като цяло са по-богати от средното за населението, така че подобни програми няма да са насочени към най-нуждаещите се.

"Една амбициозна програма за създаване на работни места може да е също толкова ефикасна и по-добре насочена към хората, които са в най-голяма нужда. Освен това, съживяването на икономиката е също толкова вероятно да съживи жилищния пазар, колкото и програми, насочени директно към него", казва Роумър, която е професор в Калифорнийския университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 07.09.22 г.
fallback