fallback

Експерт: Цените на имотите ще се задържат близки до сегашните догодина

Ще продължи спадът на цените на имотите, които „не могат да докажат защо струват толкова“, коментира Иван Велков, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти"

12:40 | 31.08.11 г. 8

Средните цени на имотите в страната през 2012 г. ще се задържат близко до сегашните нива. Това прогнозира в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Иван Велков, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Според Велков ще продължи спадът на цените на имотите, които „не могат да докажат защо струват толкова“. „Ако нещо не е добро и само на съседната улица има в пъти по-интересно предложение – никой няма да го търси“, коментира той.

Велков определи цените на имотите в момента като по-реални в сравнение с преди няколко години. Според него растежът на цените е бил неоправдан заради „необмислен ентусиазъм“ на предприемачите и аргумента, че „влизаме в Европейския съюз и всичко ще поскъпне“.

Експертът смята още, че балонът на имотния пазар в България се е формирал през 2007 – 2008 г., когато започна състезанието по печалби на много предприемачи. „Строеше се масово, всички продаваха, а  никой нямаше нужда от толкова масово строителство. Вместо да се сравняваме с добрите примери на Запад, където се пази природата и се строят неща, които имат гарантирана реализация, тук всеки се опитваше да изпревари съседа“, каза Велков.

Относно резултатите от проучване на Global Property Guide в 39 държави, според което България е втора по годишен спад на цените на жилищата в света (10%), Велков коментира, че спадът е нормален. Цените в момента, според него, се доближават до 2006 г., когато предлагането и реализацията на проекти в имотния сектор се определяше от търсенето.

Той допълни, че заради индикациите, че ще продължат процесите по саниране и доближаването до европейските стандарти на панелните жилища, интересът към тях вероятно ще расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
fallback