fallback

Търговете - изход за собствениците на скъпи имоти за продажба в САЩ

Продажбите на луксозни имения в страната чрез аукцион са нараснали многократно в последната година

08:10 | 31.08.11 г.

Дейвид Сандуит се опитва да продаде огромната си къща със седем спални на о. Мърсър край Вашингтон, САЩ, от 2009 г. Първоначално той я обявява за продажба с цена от 32 млн. долара. Впоследствие сваля цената до 28,8 млн. долара. След като и този ход не проработва, той решава да обяви къщата за продажба чрез търг.

„Семейството ми се увеличава, а в живота си получавам възможности, от които бих искал да се възползвам. Това не означава непременно, че трябва да продължа да живея тук“, споделя собственикът пред Bloomberg.

Търговете за недвижими имоти стават все по-популярни сред по-заможните собственици, за да привлекат интерес към по-скъпите оферти, които „залежават“ след краха на имотния пазар в САЩ, продължава агенцията.

Собствениците на имоти търсят нови начини да продадат собствеността си изгодно заради последните тежки събития на финансовите пазари и опасността от ново масово оттегляне на купувачите, смята Карл Кейс, съосновател на индекса S&P/Case-Shiller.

„Основно аукциони се провеждат за имоти, оценени на между 3 и 8 млн. долара, като офертите за продажбата на търг на подобни мега имения се удвоиха през годината“, коментира Кейли Кинг Нюбъри, говорител на компанията J.P. King, която организира подобни аукциони. „Много собственици не пожелаха да продават през 2008 и 2009 г., защото тогава бяха по-силни и търсеха по-добра цена. Сега обаче много от тях взимат обратното решение“, допълни тя.

Конкурентът на J.P. King – Grand Estates Auction Co. - съобщава, че едва 12% от организираните от тях търгове на имоти са вследствие на финансови проблеми. Купувачите пък са се увеличили със 130% спрямо 2006 г., сочат още данните на компанията.

„Продавачите ни търсят поради различни причини, понякога поради смърт на член от семейството или пък развод. Най-много са собствениците, които се местят“, пояснява Стейси Кърк Райх, президент на Grand Estates Auction. Компанията получава средно по 276 запитвания на оферта, а в търговете се включват по около 16 наддавачи.

Продажбите на луксозни имоти чрез търг, осъществени от Premiere Estates, са нараснали с 30% през миналата година, коментира брокерът Антъни Фицджералд. Според него тази година ще има още по-голям ръст на тези продажби.

Компанията се готви за аукциона на дома на Майкъл Чадуик, управляващ директор на инвестиционната банка Chadwick Saylor & Co., в Малибу, щата Калифорния. През 2008 г. къщата беше обявена за продажба за 65 млн. долара, а сега началната цена за участие в търга е 22 млн. долара. Това е и най-скъпият имот в САЩ, който е стигнал до продажба чрез търг.

Обикновено продажбата на скъпи имоти на търгове е успешна. Grand Estates, например, постигат 94% успеваемост, като при това постигат и по-приемливи за собствениците намаления от първоначалната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 11.09.22 г.
fallback