fallback

Новите жилища в Пекин и Шанхай спряха поскъпването си

За първи път тази година цените не бележат месечен ръст - това се тълкува като доказателство, че мерките за охлаждане на пазара работят

10:34 | 18.08.11 г.

Жилищни сгради в Пекин. Снимка: БТА

Жилищните цени в Пекин и Шанхай преустановиха ръста си за първи път тази година, което се тълкува като признак, че мерките на правителството за охлаждане на пазара на недвижими имоти в страната започват да дават резултат.

Цените на новите жилищни имоти в столицата и във финансовия център на страната са останали непроменени през юли спрямо юни, докато в 14 от общо 70 града, които правителството следи, е отчетен спад, съобщиха от статистическото бюро на страната, цитирани от Bloomberg. Цените в източния крайбрежен град Нинбо и западния Чънду бележат понижения от по 0,3%, което представлява най-големият месечен спад.

Китайското жилищно министерство предложи пет критерия, които градските управи могат да използват за ограничаване на жилищните покупки, съобщи вчера държавната агенция Xinhua. Миналия месец правителството заяви, че ще овладее жилищните цени в по-малките градове, след като вдигна изискванията за първоначални вноски при покупка на имот и ипотечните лихви по-рано през годината.

„Данните са окуражаващи, защото виждаме, че цените в големи градове като Пекин и Шанхай са спрели да растат“, коментира Шън Дзиен-гуан, базиран в Хонконг икономист на Mizuho Securities Asia Ltd. “Има малко сезонни фактори в данните – това се дължи основно на политиката. Правителството е решено да охлади цените в краткосрочен план.”

Данни от частния сектор също сочат, че жилищният пазар в страната може би се охлажда. Жилищните цени са нараснали с най-бавния си темп от 11 месеца през юли – с 0,2% спрямо юни, отчетоха от най-големия китайски сайт за имоти SouFun Holdings Ltd. в началото на август.

Въпреки това на годишна база цените на новите жилищни имоти нарастват в почти всички наблюдавани градове с изключение на два, сочат още данните на статистическото бюро. В Пекин ръстът е 1,9%, а в Шанхай – 2,5%. В централния град Нанчан е отчетено най-голямото повишение на годишна база – 9,3%.

Цените на съществуващите жилища в Пекин нарастват с 1,8% през миналия месец на годишна база и с 0,1% спрямо юни. Цените в Шанхай нарастват с 3,8% спрямо миналата година и с 0,3% спрямо предходния месец.

Общата стойност на сделките с жилищни имоти в Китай се е понижила с 30% миналия месец спрямо юни до 348,7 млрд. юана, отчетоха от статистическото бюро на 9 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 06.09.22 г.
fallback