fallback

Началното жилищно строителство в САЩ се понижи през юли

Разрешителните за строителство - показател за бъдещото развитие на строителния сектор, също намаляха

17:07 | 16.08.11 г.

Строителните компании в САЩ са започнали изграждането на по-малко жилища през юли, което разкрива, че жилищният сектор в страната не успява да допринесе за нарастването на американската икономика след две години икономическо възстановяване.

Началното жилищно строителство в страната се понижи през юли с 1,5% до 604 хил. единици на приравнена към годишна база основа спрямо 613 хил. през юни, сочат данните на търговското министерство на Щатите, цитирани от Bloomberg. Спадът отговаря на средната прогноза на икономисти, анкетирани от агенцията.

Строителството на еднофамилни жилища се понижи с 4,9% до 425 хил. единици през юли спрямо предходния месец, докато изграждането на многофамилни обекти като сгради с апартаменти нарасна със 7,8% до 179 хил. единици.

Разрешителните за строителство, които се тълкуват като показател за бъдещото развитие на строителния сектор, също намаляха.

Броят на разрешителните е паднал до 597 хил. на приравнена към годишна база основа. Очакванията бяха за спад до 605 хил. от 617 хил. предходния месец.

Спадът в продажбите, възбраните върху имоти и проблемите на трудовия пазар може да продължат да възпират възстановяването на жилищното строителство в САЩ, лишавайки най-голямата икономика в света от обичаен източник на сила в ранните етапи на предишни възстановявания. Притесненията за жилищния пазар карат банките да спазват стриктни правила при отпускането на ипотеки и са една от причините Федералният резерв да заяви, че ще държи разходите за заеми на рекордно ниски нива поне до средата на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 10.09.22 г.
fallback