fallback

Конкуренцията за топ имоти по света се ожесточава

Рискът от инвестиции в имоти по света може лесно да се подцени поради слабата ценова прозрачност, предупреждават експерти

09:54 | 16.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Инвеститорите, бягащи от волатилните пазари на облигации, тласкат цените на първокласните имоти по света до толкова високи нива, че в някои развити икономики доходността едва успява да се придържа към хода на инфлацията, сочат данни на швейцарската инвестиционна компания Partners Group, цитирани от FT.

Този тренд кара институционалните инвеститори да търсят отвъд западните пазари в развиващите се икономики имоти и други инвестиции в „реални“ активи.

Цените на топ имотите в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония се повишиха, след като инвестиционните обеми през първите шест месеца на 2011 г. се доближиха до нивата от пика през 2007 г., сочи анализ на компанията.

Това накара доходността да се свие до нива до 3-4%.

Много институционални инвеститори тактически пренасочват вложенията си в активи със стабилни приходи към имотите, коментира Стивън Шали, директор Дялови капитали в компанията.

През последната година инвеститорите търсят сигурност и доходност, а за топ имотите се смята, че предлагат и двете. Доходността обаче е толкова ниска, че инфлационните нива я правят рисков фактор.

За изключителен интерес към най-големите инвестиционни дестинации говорят и от консултантската компания Towers Watson.

„Мегаполисите са свръх нагорещени“, коментира Люба Никулина, директор в компанията.

„Виждаме голям интерес към имотите трофеи, така че хората трябва да се пренасочат към активите от второстепенен тип.“

Дейвид Блейк, професор в „Кас Бизнес Скул“ в Лондон също е на мнение, че някои инвеститори подценяват ключови аспекти на пазара на имоти.

„За фондовете е лесно да се претоварят с този клас активи, тъй като рискът се подценява в резултат на слабата ценова прозрачност“, смята той.

„Ако всички се скупчат по едно и също време, това ще доведе до спекулативен балон.“

Той добавя, че в глобален план от този тип активи няма достатъчно предлагане в страните със стабилна политическа система, където инвеститорите имат сигурност, че ще инвестират и на по-късен етап ще могат успешно да излязат от инвестицията.

Въпреки че последните пазарни сътресения вероятно няма да променят дългосрочната инвестиционна стратегия на пенсионните фондове, те само се прибавят към натиска за пренасочване на част от капиталите към други, алтернативни видове активи. Много институционални инвеститори в момента обмислят по-непопулярни активи например на дълговия пазар, но са свръхпредпазливи относно евентуални ходове.

Това, което забелязваме, е, че някои инвеститори, които вече имат експозиция към имотите и инфраструктурата, са тези, които са склонни да се насочат към дълговите пазари, коментира Санджай Мистри, директор в консултантската агенция Mercer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 13.09.22 г.
fallback