fallback

Британци разпродават, руснаци купуват и на турския пазар на имоти

Британците осъзнават, че за стойността на имота в Турция могат да си купят жилище във Великобритания, коментират брокери

16:16 | 12.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Тази къща в Мармарис се продава за ок. 140 хил. долара. Снимка: Cartier Real Estate

Подобно на пазара у нас, където британските купувачи на имоти бяха един от най-активните през годините на бума, Турция също привличаше вниманието на множество индивидуални инвеститори.

Южният егейски бряг в Турция, известен като „турската ривиера“, представляваше голяма атракция за британските туристи и инвеститори в имоти с гледка към лазурните води на Егейско море, пише National Turk.

Курорти като Бодрум, Мармарис, Алнталия и Алания бяха туристически центрове, привличащи хиляди туристи всяка година.

Последните развития в икономиката и опасността от нова криза в Европа обаче засегна и британските собственици на имоти, които те започнаха да разпродават на ниски цени. Руските купувачи веднага заеха стартови позиции в очакване на изгодни сделки.

Мармарис, една от любимите дестинации на британците, е обект на драматични промени в своя курортен и градски облик. Новите собственици на имоти са главно рускоговорящи.

По мнението на брокери, в някои райони на курорта до 90% от британците са обявили имотите си за продан, тъй като те просто не виждат краткосрочните перспективи на пазара.

С отслабването на интереса към турския пазара на имоти от страна на британците, и със засилването на турската лира, притежаването на имот в страната стана финансово безсмислено за купувачите от Острова. Те осъзнаха, че за тези цени могат да си купят имоти и във Великобритания.

Празнината в броя купувачи, оставена от британския отлив, моментално бе запълнена от руснаците, пише изданието, цитирайки Хасан Атеш, брокер на имоти от Мармарис, където имот притежават хиляди чужденци.

По думите му 2008 г. беляза началото на спада на активността по покупка на имот от страна на чуждестранните купувачи. През 2011 г. обаче бе достигната най-ниската точка от началото на кризата, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
fallback