fallback

Бунтовете на Острова не би трябвало да се отразят на инвестициите в имоти

Типът активи, които привличат големи и чуждестранни инвестиции в сектора на бизнес имотите, определено все още са до голяма степен незасегнати, коментират анализатори

14:41 | 12.08.11 г. 1

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите в имоти не бива да надценяват последиците от бунтовете по скъпите търговски улици и молове в някои от главните градове на Великобритания, или пък да им позволяват да влияят на решенията им за вложения в строителни проекти, обяви лобистката група BPF, цитирана от Reuters.

При среднощните безредици от изминалата седмица основно в Лондон, Манчестър, Ливърпул и Бирмингам бяха опожарени магазини, а нападатели влязоха с взлом в търговски центрове.

"Въпреки че все още е рано, много бихме се надявали способността и апетитът на имотния сектор за предоставяне на така необходимото и трайно развитие в британските градове да останат силни", заяви главният изпълнителен директор на BPF Лиз Пийс.

"Типът активи, които привличат големи и чуждестранни инвестиции в сектора на бизнес имотите, определено все още са до голяма степен незасегнати", твърди тя.

Телевизионните кадри, показващи горящи сгради и грабежи, добавиха още един негатив към трудната година за търговските улици във Великобритания, които вече очакват неблагоприятни нива на заетост, наеми и капиталови стойности, както и нова вълна от фалиращи търговци.

В сряда експерти от бранша обявиха, че бунтовете могат да накарат инвеститорите в имоти да се замислят дали да наливат пари в търговски площи извън центъра на Лондон, което подри подновения интерес към така или иначе изпадналите в тежко положение второстепенни локации.

През тази година глобалните инвеститори засилиха интереса си към търговски центрове извън Лондон, привлечени от атрактивната доходност и възможности за добавена стойност. Сред евентуалните купувачи на молове са редица компании за имоти и фондове от цял свят.

В четвъртък премиерът Дейвид Камерън обяви мерки за подпомагане на бизнеса, засегнат от безредиците, включително 20 млн. паунда и обещание да бъдат преразгледани правилата, които не позволяват на магазините да използват външни предпазни щори.

Британският съвет на собствениците на търговски центрове в четвъртък апелира към правителството да засили помощта си за засегнатите търговски обекти, като намали данък сгради за фирмите. Данни на Local Data Company показват, че от 476-те хиляди магазина, които компанията следи, 48 000 са били пряко или косвено засегнати от размириците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 31.08.22 г.
fallback