fallback

Отчитат спад в интереса към инвестиции в бизнес имоти в Европа

Малко над 28,2 млрд. евро са инвестирани в бизнес имоти в Европа през второто тримесечие на годината, колкото и през първото

11:44 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Офис сграда в Германия. Изображение: Orco Property Group

Ръстът на инвестициите в бизнес имоти в Европа през второто тримесечие на годината се забави поради спад в интереса към имотите след шест поредни тримесечия на силни годишни ръстове в обема на сделките, сочи доклад, цитиран от FT.

Общата сума на сделките с бизнес имоти за периода бе 28,2 млрд. евро, след като активността остана без промяна в сравнение със същия период на миналата година, се казва в проучването на Real Capital Analytics.

Разликите в нивото на интерес към отделните европейски пазари обаче бяха замаскирани от слабото представяне на общия инвестиционен и финансов пазар в Европа.

Германия и скандинавските страни например продължават да привличат интереса на инвеститорите в имоти, докато Великобритания и Франция, наред с Гърция, Португалия, Испания и Ирландия, регистрираха силен спад в инвестиционната активност.

Наред с това атрактивността на пазара на имоти в ексклузивни локации като Лондон, Париж, Берлин, Хамбург, Франкфурт и други остава непроменена.

Великобритания, със сделки с имоти за 17,4 млрд. евро, бе е най-активният европейски пазар през първата половина на годината, но поради спада на обема през второто тримесечие, истинският ръст в Европа бе отчетен от Германия и скандинавските страни, се казва в доклада.

На по-голямата част от локациите доходността от бизнес имоти в Европа остана непроменена през второто тримесечие и все още е на средни нива между 6,6% и 6,7% за различните видове активи.

Този тренд е виден и в глобален план, като доходността на най-големите пазари в САЩ и Азия е също стабилна през първите шест месеца на 2011 г.

В доклада се посочва, че инвестициите в сектора продължават да се насочват към пазарите с най-висока доходност и най-безопасни характеристики, измерени на базата на доходността от държавни ценни книжа.

Разгледани в по-дългосрочен план, европейските пазари отчитат по-добри резултати. За първите шест месеца на годината обемът на сделките с имоти бе 58,9 млрд. евро, което е ръст от 15% в сравнение с първите шест месеца на предходната година. Сумата, отчетена в Европа, е близо една четвърт от общите инвестиции в глобален план на стойност 245 млрд. евро за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 05.08.11 г.
fallback